Mazalica: Policija FBiH ne želi da pronađe počinioce skrnavljenja spomen-ploče u Jelačićima

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da policija Federacije BiH očigledno ne želi da traži počinioce skrnavljenja spomen-ploče u Jelačićima, jer se u suprotnom ovaj vandalski čin ne bi ponavljao pet puta.

– U sličnoj situaciji u Republici Srpskoj za spomenike koji obilježavaju zločine počinjene nad Bošnjacima digla bi se medijska mašinerija zajedno sa stranim ambasadama i to već nakon prvog skrnavljenja – istakao je Mazalica.

On je ocijenio da se zločini počinjeni nad Srbima, kao i spomenici podignuti u znak sjećanja na srpske žrtve, ne uklapaju u narativ samo jednog naroda-žrtve posljednjeg rata u BiH.

– Sistemsko zatiranje i samog sjećanja da je negdje postojao narod i da je na tom području stradao, završni je udarac i čin genocida, a oni koji sistemski rade na tome da to sjećanje iskorijene, takođe su zločinci – naveo je Mazalica.

Spomen-ploča za 24 srpska borca i civila, koje su Jelačićima kod Kladnja ubile muslimanske snage, oskrnavljena je peti put.