Mazalica: Šmit i ambasade Amerike i Britanije pokušavaju spriječiti konstruktivan dogovor

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ukazao je danas da je cilj dogovora između SNSD-a, HDZ-a i „trojke“ u Laktašima da bude obezbijeđen napredak u reformama kojima se bavi i Evropska komisija, dok ambasade SAD i Velike Britanije, te Kristijan Šmit na sve načine pokušavaju spriječiti svaki konstruktivni dogovor i do sada su činili sve da izazovu krize.

Mazalica je izjavio Srni da je drsko i licemjerno saopštenje Ambasade SAD kako se Ustav ne može mijenjati zakonom, odnosno da se mora izmijeniti Ustav kako bi se izborom članova Predsjedništva omogućilo da ne budu diskriminisani i „ostali“, ali i da jedan od dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH ima većinsku podršku hrvatskog naroda.

– Treba Amerikancima postaviti pitanje da li onda treba staviti van snage sve zakone i ukinuti sve institucije osnovane tim zakonima, a koji su usvojeni bez ustavnog osnova, to jest prilikom njihovog usvajanja nije izmijenjen Ustav – poručio je Mazalica, te istakao da se ne mogu porediti ove dvije stvari.

Prema njegovim riječima, donijeti izborni zakon koji neće biti u suprotnosti sa Ustavom, nije isto kao usvojiti zakon koji nema ustavni osnov.

– Ali lijepo je znati da Ambasada SAD nastoji da se slijepo drži Ustava, a mi je u tome svesrdno podržavamo, ali onda treba biti iskren i dosljedan do kraja, pa podržati naša nastojanja da BiH vratimo u dejtonske okvire i kada je u pitanju postojanje i uloga visokog predstavnika, zakona koje je on nametnuo, te onih zakona koji su usvojeni bez promjene Ustava, i nadležnosti koje su tako prenesene, a ne onako kako piše u Dejtonskom sporazumu, u Aneksu četiri, da sve ono što u tom dokumentu nije navedeno – pripada entitetima, te da se nadležnosti mogu prenositi isključivo uz saglasnost entiteta – naveo je Mazalica.

On je naveo da je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom jučerašnje posjete naglasila da će se sprovođenjem svih potrebnih reformi moći obezbijediti pomoć od oko milijardu evra za BiH, te dodao da se u tom pravcu kreće i dogovor postignut u Laktašima između SNSD-a, HDZ-a i „trojke“.

Mazalica je ocijenio da je Fon der Lajenova održala uravnotežen govor koji je dao jasne i odranije poznate smjernice u kretanju BiH prema članstvu u EU.

On je podsjetio da je njen naglasak bio na reformama koje je potrebno provesti i koje su sadržane u postavljenih 14 prioriteta, a među kojima se nalazi i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Mazalica je naveo i da je u razgovorima Fon der Lajenove BiH sa domaćim funkcionerima i političarima, dodatno naglašeno da će se sprovođenjem svih potrebnih reformi moći obezbijediti pomoć od oko milijardu evra za BiH, a sa uključivanjem u zajedničko tržište regiona i rast BDP-a od 10 odsto.

– U tom pravcu se kreće i laktaški dogovor između SNSD-a, HDZ-a i „trojke“, jer je cilj obezbijediti napredak upravo u ovim reformama kojima se bavi Evropska komisija, a to su reforma Ustavnog suda BiH, izbornog zakonodavstva, ali i prohodnost za neke investicije, što će značajno opovećati investicione aktivnosti i rast BDP-a u BiH – dodao je Mazalica.