Mazalica: SNSD i Komunistička partija Kine imaju zajedničku viziju stvaranja trajnog svjetskog mira

51
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

SNSD i Komunistička partija Kine (KPK) imaju istu viziju da izgrade društvo sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, zalažući se za univerzalnu bezbjednost, prosperitet i stvaranje trajnog svjetskog mira, rekao je član Glavnog odbora i Političkog savjeta SNSD-a Srđan Mazalica.

Mazalica je istakao da je tokom ove najneizvjesnije i ozbiljne krize u novijoj istoriji čovječanstva izazvane pandemijom kovida 19, Kina pokazala veliku solidarnost posebno prema malim nacijama.

On je zahvalio Vladi Kine za svu podršku, pomoć i sredstva koja su Srpskoj pružena u borbi protiv pandemije kovida 19.

Učestvujući na onlajn konferenciji u organizaciji Međunarodnog odsjeka Centralnog komiteta KPK o temi dijaloga i jačanja veza partija Centralne i Istočne Evrope i produbljivanja veza Kine i ovog dijela Evrope, Mazalica je istakao da SNSD snažno podržava jačanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

– SNSD i KPK potpisale su 2016. godine sporazum o partnerstvu i od tada je naša saradnja evoluirala u mnogim pravcima – naveo je Mazalica.

On je podsjetio i da je KPK prije samo nekoliko sedmica obezbijedila SNSD-u prilično velikodušnu donaciju zaštitne medicinske opreme, a koja je zajedničkom odlukom donirana lokalnoj bolnici u u Prijedoru Republici Srpskoj.

– Želio bih i da zahvalim Vladi Narodne Republike Kine za sve napore koji su uloženi za nastavak saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u ovim izazovnim vremenima – rekao je Mazalica.

On je podsjetio i da je Termoelektrana u Stanarima u Republici Srpskoj – prvi infrastrukturni projekat koji je koristio specijalni kredit iz fondova saradnje „17 plus jedan“ vrijedan 10 milijardi dolara.

– Ovaj projekat je bio prvi infrastrukturni projekat koji je bio konkretan rezultat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i sigurni smo da ćemo ih u budućnosti imati još ove vrste – naveo je Mazalica.