Mazalica: Vojska Republike Srpske izdejstvovala najsvijetlije pobjede

42
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazaica izjavio je da Vojska Republike Srpske izdejstvovala najsvijetlije pobjede, čime je zadužila srpski narod i zaslužila važno mjesto u njegovoj istoriji.

Mazalica je napomenuo da su se početkom rata devedesetih godina prošlog vijeka Srbi u BiH, poučeni genocidom iz Drugog svjetskog rata, organizovali i potom formirali vojsku kako ne bi bili ubijeni na spavanju od komšija ili odvođeni u logore smrti i bacani u jame.

– Zasigurno bi ti uspijesi bili mnogo veći da VRS nije bila suočena sa mnogostruko većim neprijateljem, u jednom trenutku sa dvije suprotstavljene vojske iz BiH, sa regularnom hrvatskom vojskom i podrškom najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu – naveo je Mazalica za Srnu povodom 12. maja – Dana Vojske Repubike Srpske.

Mazalica ističe da je VRS uradila nešto što je djelovalo kao potpuno nemoguće u datim okolnostima.

– Zbog toga zaslužuje poštovanje svih nas, njegovanje njene tradicije i uvažavanje onih koji su se za nju borili, naših boraca, i svakodnevnu brigu za porodice onih koji su za nju dali najviše, svoje živote – naglasio je Mazalica.

U momentu raspada Jugoslavije i nelegalnog i nelegitimnog otcjepljenja BiH, naveo je Mazalica, srpski narod u BiH se našao na vjetrometini suočen sa mnogobrojnijim neprijateljima i nenaklonjenim zapadnim silama.

On je naveo da su u ovakvim i sličnim istorijskim situacijama Srbi doživljavali velika stradanja i uvijek se položaj naroda pogoršavao, a broj smanjivao.

– Istoričar Milorad Ekmečić je napisao da u vrijeme Prvog srpskog ustanka više Srba živi zapadno nego istočno od Drine, a da je Republika Srpska danas ostatak ostataka srpske zajednice zapadno od Drine, i to na području koje su Srbi naselili još u ranom srednjem vijeku – Bosna, Zahumlje, Travunija… Te negativne i tragične trendove zaustavila je VRS – istakao je Mazalica.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju VRS.

VRS postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz VRS prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.