Medicinski tim iz Rusije izvršiće dezinfekciju bolnica, domova zdravlja i karantina

13
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić održali su danas, u Banjaluci, redovan sastanak Glavnog koordinacionog tima.

Glavni koordinacioni tim najavio je da će medicinski tim iz Ruske Federacije, koji je juče stigao u Republiku Srpsku, narednih dana izvršiti dezinfekciju bolnica, domova zdravlja i karantinskih prostora u kojima borave lica pozitivna na virus korona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Građanima je preporučeno da na otvorenom prostoru nose zaštitne maske i rukavice, da se ne kreću u grupama koje čine više od tri lica, te da drže fizičku distancu od dva metra. Najavljeno je i da će policija sprovoditi pojačane kontrole parkova, izletišta i drugih mjesta gdje postoji mogućnost okupljanja većeg broja lica.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Data je preporuka Republičkom štabu za vanredne situacije da obaveže trgovce i druge davaoce usluga da svoje usluge, u direktnom kontaktu, pružaju zaštićeni maskom i rukavicama i sprovode propisane mjere dezinfekcije. Takođe, lica koja primaju ove usluge dužna su da budu zaštićena maskom i rukavicama.

Glavni koordinacioni tim zadužio je inspekcijske organe i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da pojačaju kontrolu primjene svih dosadšnjih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Glavni koordinacioni tim još jednom je pozvao građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter