Medvedev raspušta Vladu Ruske Federacije

14
Foto: Shutterstock

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev saopštio je da raspušta Vladu, javlja Sputnjik.

Medvedev je ovo saopštio nakon obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, s kojim će se i sastati.

– Poštovani predsjedniče, poštovane kolege, svi ste bili svjedoci koju je poruku iznio Vladimir Putin, koji su naši prioriteti i kakve su fundamentalne izmjene u Ustavu Ruske Federacije. Te izmjene, kada budu usvojene, odraziće se na balans vlasti. Mi kao Vlada dužni smo da omogućimo predsjedniku naše zemlje šansu da preduzme sve mjere koje su mu na raspolaganju da bi se to sprovelo u djelo. S tim u vezi sam i donio odluku o raspuštanju Vlade – rekao je Medvedev.

Prihvativši ostavku, Putin je tražio od odlazeće vlade da ispunjava sve obaveze dok se ne imenuje novi kabinet, javio je Interfaks.

Putin je prethodno predložio promjenu Ustava.

Putin: Ime kandidata za novog premijera najkasnije za dvije nedjelje

– Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je danas odlazećoj Vladi Dmitrija Medvedeva da obavlja svoje dužnosti do formiranja novog kabineta.Molim vas da obavljate svoje dužnosti do formiranja novog kabineta – rekao je Putin na sastanku sa članovima Vlade i naveo da uskoro planira da se sastane sa svakim članom ponaosob, prenosi Tass.

Ranije danas Medvedev je objavio da je njegova Vlada raspuštena i ocijenio da je to ispravno u skladu sa prijedlogom predsjednika Putina o ustavnim promjenama.

Prema članu 111 ruskog Ustava, nominacija novog premijera podnosi se najkasnije dvije nedjelje nakon raspuštanja kabineta.

Putin predložio Medvedevu funkciju zamjenika sekretara Savjeta bezbjednosti

Putin је predložio Medvedevu da ubuduće obavlja funkciju zamjenika sekretara Saveta bezbjednosti Rusije.

Putin je tom prilikom predložio Medvedevu da se bavi temama odbrambene sposobnosti i bezbjednosti Rusije, čime se i ranije bavio dok je obavljao funkciju premijera, pa i predsjednika države.

Ranije ova funkcija nije postojala, pa je Putin predložio da se ona formira i dodjeli Medvedevu.