Mehmedović traži protjerivanje Kalabuhova iz BiH

18
Foto: oslobodjenje.ba

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović iz Stranke demokratske akcije, pozvao je danas da ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, zbog intervjua za sarajevsku BHRT, bude proglašen personom non grata i na, kako je naveo, velike protest ispred ruske Ambasade, dok ruski diplomata ne napusti BiH.

Smatra da najmanje šta treba uraditi je prekid komunikacije sa Kalabuhovim.

– Šta nam drugo preostaje da bi smo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH. Ovo je ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom – napisao je Mehmedović.

Kalabuhov je u intervjuu za BHRT rekao da Rusija smatra da je Republika Srpska „pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa“, te da su „nadležnosti na državu prenesene pod izvesnim pritiskom međunarodne zajednice“.

Kalabuhov je rekao i da ne vidi problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine.

Mehmedović je naveo da Kalabuhov zapravo u intervjuu za BHRT, kako kaže, otrkio scenarijo razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve.