Merkelova sve popularnija u Njemačkoj, ko će je naslijediti?

24
Foto: REUTERS/Thomas Peter

Kako se bliži kraj političke ere Angele Merkel, njemačka kancelarka je sve popularnija u javnosti svoje zemlje, što samo komplikuje stvari za njene potencijalne naslednike, navodi se u analizi evropskog izdanja portala „Politiko“.

Većinom zbog uspješnog upravljanja pandemijom korona virusa u Njemačkoj, Merkelova – koja sama insistira na odlasku po okončanju svog aktuelnog kancelarskog mandata u oktobru sljedeće godine – sada uživa podršku više od 70 odsto Nijemaca, dok je, poređenja radi, taj procenat prije godinu dana iznosio pedesetak odsto.

Sa druge strane, svi mogući nasljednici Merkelove nalaze se u njenoj sijenci, pa je, kako ističe „Politiko“, odgovor na pitanje ko će biti sljedeći lider Njemačke nejasniji nego ikada u proteklih nekoliko decenija.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, koju je Merkelova vidjela kao svoju nasljednicu na kancelarskom mestu, u februaru je odustala od ambicije da zauzme tu funkciju pošto je zaključila da nema dovoljnu podršku unutar Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na čije je čelo došla upravo umjesto Merkelove.

Odluka Kramp-Karenbauerove, koja je istovremeno najavila odlazak sa mjesta predsjednice CDU, ponovo je otvorila nadmetanje za poziciju šefa stranke, koji će, kako se očekuje, sljedeće godine biti i kandidat za kancelara.

Potom se činilo da prednost nad ostalim kandidatima ima još jedan favorit Merkelove, premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet, ali su njegovi izgledi naglo opali zbog, kako mnogi smatraju, neadekvatnog odgovora na pandemiju korona virusa, a naročitu popularnost u javnosti nemaju ni druga dva potencijalna takmaca – šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Retgen i advokat Fridrih Merc.

Nedostatak jakih kandidata iz CDU otvorio je vrata Markusu Sederu, premijeru Bavarske i lideru Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja sa CDU čini jedinstvenu poslaničku grupu u parlamentu i tradicionalno imenuje zajedničkog kandidata za kancelara.

Sederova popularnost porasla je tokom krize izazvane pandemijom, budući da je povlačio odlučne poteze u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Zbog toga on u Bavarskoj uživa podršku gotovo 90 odsto javnosti, a u drugim dijelovima Njemačke, ispred njega po popularnosti je sada samo Merkelova.