Mihajlović: Gradimo aerodrom Trebinje kako bismo još čvršće povezali naš narod

94
Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Đorđem Popovićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske, i sa njim razgovarala o izgradnji aerodroma Trebinje. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministarke za prostorno planiranje i urbanizam Dragan Jevtić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je ovo važan dan, jer se iz jasne namjere predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika rodila ideja i donijeta odluka da se gradi aerodrom u Trebinju.

– Mi smo jedan narod, a nas dvoje ministara danas smo razgovarali kako o ovom projektu, tako i o drugim važnim projektima koji povezuju srpski narod. Riječ je o auto-putu Sremska Rača-Kuzmin, odluci Srbije da pomogne izgradnju brze saobraćajnice od Rače do Bijeljine, uskorom otvaranju mosta Ljubovija-Bratunac, kao i o 11 mostova koje zajedno radimo. Sve to nam omogućava da povežemo naš narod i da te veze budu još čvršče i jače. Izgradnjom aerodroma Trebinje omogućićemo da se od Beograda do Trebinja stiže za maksimum 40 minuta, kao i da se Trebinje poveže ne samo sa regionom, već i ostatkom Evrope i svijeta – rekla je ona.

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Mihajlovićeva je dodala i da je danas dogovoreno da se do petka precizno definiše lokacija piste i da se formiraju mali operativni timovi koji će paralelno raditi sve neophodno kako bismo u decembru sljedeće godine građanima mogli da ponudimo letove do i od Trebinja.

Popović: Gradimo vazdušni most Srba sa ove i one strane Drine

Ministar Popović zahvalio je potpredsjednici Vlade na današnjem plodotvornom sastanku i u ime Vlade Republike Srpske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svesrdnoj pomoći i podršci.

– O značaju aerodroma, grandioznosti projekta i velikim ambicijama da se aerodrom završi do kraja naredne godine nepotrebno je trošiti riječi. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uraditi sve neophodno da projekat bude završen u dogovorenom roku i da aerodrom zaživi u punom kapacitetu. Ovim ćemo distancu između Beograda i Trebinja lakše premostiti, jer gradimo vazdušni most Srba sa ove i one strane Drine – rekao je on.

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Jevtić: Učinićemo sve da imamo let između Trebinja i Beograda do kraja sljedeće godine

Pomoćnik ministarke za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srpske Dragan Jevtić rekao je da će ovo ministarstvo, nadležno za prostorne planove i izdavanje građevinskih dozvola, učiniti sve da imamo let između Trebinja i Beograda do kraja sljedeće godine.

– Sve aktivnosti ćemo ubrzati, dogovorili smo danas dinamiku, do petka će se znati tačna lokacija aerodroma, što povlači sve dalje procedure – rekao je on.

Ćurić: Izabrano je mjesto Mionići

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je potpredsjednici Mihajlović na organizaciji današnjeg sastanka, na kojem je razgovarano o detaljima i postavljenju rokove za dalje aktivnosti.

– Veliku zahvalnost dugujemo i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je sa predsjednikom Dodikom dogovorio da se aerodrom gradi u Hercegovini. Izabrano je mjesto Mionići. Plan je optimističan i u decembru 2021. prvi avion poletjeće iz Trebinja – izjavio je on.

Nakon bilateralnog sastanka dva ministra održan je i sastanak Radne grupe za koordinaciju, kontrolu i praćenje aktivnosti izgradnje aerodroma Trebinje, kojoj su prisustvovali šef Kabineta predsjednika Republike, direktor „Aerodroma Srbije“, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Aerodroma „Nikola Tesla“, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, kao i direktor „Aerodroma Republike Srpske“.