Milanović napustio „proslavu“ Bljeska zbog ustaškog natpisa

61
Foto: direktno.hr

Danas se navršava 25 godina od hrvatske vojne akcije „Bljesak“ kada je za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske protjerano 15.000 Srba, a ubijeno 283.

Dok Srbi danas tuguju zbog ovog egzodusa i ubistva Srba, Hrvatska kao i svake godine veliča ovu zločinačku akciju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je došao u Okučane na da slavi Bljesak, međutim zbog incidenta s natpisom „Za dom spremni“ napustio je Okučane.

Milanović je odlučio napustiti ceremoniju nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim natpisom.

– Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan učesnik bio obučen u odoru s porukom „Za dom spremni“ i ja u tome ne želim učestvovati – kazao je Milanović.

– To je namjerna provokacija koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju – rekao je Milanović.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je kazao:

– Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu za Dom spremni ovdje nije mjesto – kazao je predsjednik Hrvatske.

Prema podacima Dokumentaciono informativno centra Veritas, protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

– Snage UN, koje su na vrijeme bile upozorene od hrvatskih generala, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru – saopšteno je ranije iz tog centra.

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema „mostu spasa“ do rijeke Save sustizale su ih – avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, podaci su tog centra.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN.