Milatović: Politika saradnje – temelj bilateralnih odnosa sa zemljama regiona

6
Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović poručio je danas u inauguracionom govoru da politika mira, stabilnosti i međusobne saradnje treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona.

Milatović je rekao da je prisustvo lidera susjednih zemalja njegovoj inauguraciji poruka dobrosusjednih odnosa i demokratske zrelosti regiona.

On je poručio da će biti predsjednik svih građana, predano raditi za boljitak Crne Gore i stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka.

Milatović je rekao da će biti faktor pomirenja i zajedništva na korist svakog građanina i društva u cjelini, ali istovremeno i korektivni faktor.

On je istakao da podjele u društvu odvraćaju fokus sa tema koje su krucijalno važne i da su nerijetko izazivane vještački.

– Umjesto da iznova vodimo bitke koje su završene, vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih, a to je ljubav prema Crnoj Gori i želja za boljim životom – naglasio je Milatović.

Prema njegovim riječima, pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora.

– Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen u životu. Moja misija su jednake šanse za sve građane – kaže Milatović.

On je istakao da Crna Gora ostaje dio evroatlantske porodice i da će prioritet svih prioriteta biti ubrzavanje puta Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU.

– Danas, nakon više od decenije pregovora, naše oči uprte su ka članstvu kao konačnom cilju i spremni smo da preduzmemo sve aktivnosti kako bi bili okončani započeti procesi – dodao je Milatović.

Crnogorski predsjednik Milatović položio je zakletvu na inauguraciji pred poslanicima i brojnim gostima, među kojima su bili i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Hrvatske Zoran Milanović.