Milić: Antidejtonsko zalaganje za ukidanje entitetskog državljanstva u distriktu

21
Foto: otisak.ba

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić smatra da zalaganje takozvane „Platforma za progres“ za ukidanje entitetskog državljanstva u Brčkom je veoma opasna konfrontacija sa Dejtonskim ustavom BiH i Arbitražnom odlukom za distrikt.

Milić je podržao odluku ove platforme da protestno okupljanje održe putem interneta s obzirom na složenu epidemiološku situaciju u gradu, uz napomenu da Štab za zaštitu i spasavanje nije zabranio protestno okupljanje već je sugerisao otkazivanje skupova.

On je izjavio Srni kako podržava pravo svakog građanina na slobodu izražavanja, ali da se lično ne slaže sa zahtjevima protesta.

– Zalaganje učesnika skupa za ukidanje entitetskog drzavljanstva u Brčkom je veoma opasna konfrontacija sa Dejtonskim ustavom BiH i Arbitražnom odlukom, kojom se takozvana „Platforma za progres“, u stvari, deklariše kao antidejtonski, monoetnički pokret, usmjeren na regresiju, a ne na progres, kako žele da se predstave javnosti – rekao je Milić.

Milić je dodao da svi koji žele dobro građanima Brčkog treba da se uzdrže od nerealnih obećanja i pogrešnih interpretacija Arbitražne odluke za distrikt Brčko.

– U Arbitražnoj odluci, u dijelu koji govori o zakonitosti Arbitražne odluke, jasno je navedeno da se BiH i dalje sastoji od dva entiteta, a da Brčko nema taj kvalitet dokazuje i činjenica da građani svoju zastupljenost u institucijama BiH ostvaruju kroz izborne jedinice entiteta, a ne samostalno – objasnio je Milić.

Pokret „Platforma za progres“ juče je, u pet do 12.00, održao onlajn protest tako što je uživo, preko svoje Fejsbuk stranice, prenosio mirno okupljanje nekoliko članova pokreta ispred gradske vijećnice kod spomenika poginulim pripadnicma HVO-a, nakon što im je Štab za zaštitu i spasavanje sugerisao da otkažu protesnu šetnju.

Članovi su nosili transparent da je dosta ćutanja, jer smatraju da vlast u BiH „koristi epidemiološku situaciju da uguši glas naroda“, te između ostalog traže da se građanima distrikta ukine uslov da se izjasne o enitetskom državljanstvu.

Protestne šetnje najavili su i u drugim gradovima u Republici Srpskoj i Federaciji.