Miljanović: Zvizdić prekršio Ustav

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Ljubica Miljanović rekla je Srni da poslanici iz Srpske neće prisustvovati sjednici na kojoj će se obratiti Kristijan Šmit i da je predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić prekršio Ustav jer saglasnost za Šmitovo obraćanje nisu dale stranke iz Srpske.

Miljanovićeva je istakla da to što je Zvizdić odobrio Šmitovo obraćanje bez saglasnosti klubova poslanika iz Republike Srpske predstavlja kršenje Ustava BiH.

– Zvizdić je prekršio Ustav, jer prema Ustavu i prema Dejtonskom sporazumu nije poštovao konstitutivne narode. Čak je na tom Kolegijumu zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto bila uzdržana u vezi sa zahtjevom da se Šmit obrati parlamentu – istakla je ona.

Miljanovićeva je navela da je stav HDZ-a BiH sličan stavu stranaka iz Republike Srpske, te da i oni smatraju da visoki predstavnik nije legitimno izabran i priznat kod Ujedinjenih nacija, te da nije dobro da se za njegovo obraćanje ne obezbijedi saglasnost svih stranaka u parlamentu BiH.

Ona je naglasila da predstavnici Republike Srpske neće razgovarati sa Šmitom zato što nije obezbijedio legitimitet, te da će se, kada ga i ukoliko obezbijedi, tek onda odrediti prema stavu Republike Srpske i SNSD-a.

– Odlučili smo da ne dođemo na tu sjednicu koja je vanrednog karaktera iz razloga što Šmit nije legitimno izabran da bi bio visoki predstavnik, a nije ga izabrao ni Savjet bezbjednosti UN – podsjetila je Miljanovićeva.

Ona je dodala da se Šmit pisano obratio samo Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, a ne i Domu naroda.

– Obratio se samo polovini jednoga doma što je takođe pravno nekorektno – istakla je Miljanovićeva.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je planirano da se poslanicima obrati Kristijan Šmit, zakazana je za danas.