Dodik: Nije korektan navijački odnos u sukobu Izraela i Palestine

18
Foto: Borislav Zdrinja/SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da što prije prestane težak sukob između Izraela i Palestine, ocijenivši da nije korektna nikakva vrsta navijačkog odnosa.

– Amerika se u slučaju Ukrajine svrstala na stranu Ukrajine, a ovaj put na stranu Izraela i vidjeli smo već reakcije arapskog islamskog svijeta. Sve to usložnjava probleme koji su teški – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je Hamas za dio svijeta teroristička organizacija i osudio je njihov napad na mlade nedužne ljude 7. oktobra.

– To je teški zločin koji je skrenuo pažnju cijeloga svijeta. To je nešto što se ne može oprostiti i u tom dijelu je opravdana aktivnost Izraela da želi i mora da se brani, ali su jedanko tako potresne i slike stradanja djece u Palestitni – istakao je Dodik.

On je rekao da višedecenijski sukob između Izraela i Palestine pomalo podsjeća i na situaciju BiH.

– I mi smo zgurani u nešto što ne može da funkcioniše voljom nekih drugih, a ne nas, da se živi na prostoru koji nije perspektivan da funkcioniše kao država. Vjerujem da ćemo uspjeti da očuvamo mir, to je najvažnije u svemu, a politički procesi biće u toku i mnogo više intenzivniji – rekao je Dodik.

On je naglasio da su SAD davno odlučile da centralizuju BiH, a Republiku Srpsku naprave praznom ljušturom.

– Borimo se protiv toga, borimo se za Ustav BiH. Neki međunarodni predstavnici tvrde kako mi to ne razumijemo, kako nije stvar slova Dejtona, nego je to proces. Taj proces niko iz Republike Srpske i Srbije nije potpisao već ugovor u kojem tačno piše šta stoji u njemu. Slovo Dejtonskog sporazuma i dalje ostaje naš cilj, ukoliko to nije moguće Srpska mora da nađe načina kako da nastavi svoju egzistenciju – zaključio je Dodik.