Dodik: Rekao sam Palmeru da je Srpska protiv dolaska visokog predstavnika

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine brani pravo Republike Srpske da se visoki predstavnik bira u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji definiše način njegovog izbora tako da se s time slože i to traže zemlje potpisnice tog aneksa, među kojima je i Srpska.

Dodik je naglasio da se stav Srpske i njenih institucija u tom pogledu mora poštovati.

On je potvrdio da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjuom Palmerom o situaciji u BiH i da mu je rekao da je Srpska protiv dolaska visokog predstavnika.

– Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati – naveo je Dodik u završnoj riječi u Skupštini o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma) u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

On je zahvalio svim učesnicima u skupštinskoj raspravi i dodao da treba podržati predložene zaključke u vezi s ovom tačkom dnevnog reda.

Dodik je rekao da je opozicija Srpske na današnjoj posebnoj sjednici u parlamentu iznijela brojne laži pa je napustila, iako se radi o važnim pitanjima.

On je dodao da takvi postupci najbolje govori o opoziciji.