Milovanović: Gradonačelnik da iz ladice izvuče inicijative skupštinske većine

53
Foto: Marko Mastilo

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Miroslav Milovanović pozvao je danas gradonačelnika Ljubišu Petrovića da prestane sa ignorisanjem inicijativa koje mu je gradska Skupština u prethodnih osam sjednica dostavila, nakon usvajanja, kao i da konačno prihvati političku realnost u Bijeljini.

Milovanović je naglasio da skupštinska većina nikada nije bila smetnja u funkcionisanju grada Bijeljina i činila je sve da bi doprinijela poboljšanju i kvalitetu funkcionisanja Gradske uprava.

– Sa druge strane, imamo potpuno ignorisanje svih inicijativa koje smo mi, kao skupštinska većina, dostavljali i koje su usvajane – one sada stoje u nekim ladicama gradonačelnika – rekao je Milovanović.

Foto: Marko Mastilo

On je pozvao gradonačelnika da te inicijative izvadi iz ladica i uputi ih u dalju proceduru.

– Sve te inicijative dostavljene su Gradskoj upravi i njemu kao gradonačelniku na dalje postupanje. Svojim djelovanjem u prethodnom periodu mi smo pokazali dobru volju prema gradonačelniku i Gradskoj upravi, pružili smo ruku, a u prilog tome ide i činjenica da smo podržali više od 400 raznih inicijativa i odluka upućenih od Gradske uprave i gradonačelnika – rekao je Milovanović na konferenciji za novinare.

On je istakao da su u okviru amandmana, kada je usvajan budžet grada Bijeljina, uveli nekoliko novih stavki s ciljem poboljšanja u budžetskim prihodima kada je riječ o građanima Semberije.

Foto: Marko Mastilo

Milovanović je naveo da su kada je riječ o izdvajanju za poljoprivredu uspjeli da ona budu rekordnih 1.600.000 KM.

– Uveli smo subvencije za novorođenčad, subvencije za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće, definisali smo pomoć Gradskoj toplani i Gradskom groblju i nismo se vodili činjenicom da li u tim preduzećima upravljaju naši kadrovi, nego smo vođeni opštim interesom – naglasio je Milovanović.

Od tih i takvih inicijativa korist će imati građani Bijeljine, rekao je Milovanović, a među njima je i njegova inicijativa koja se tiče Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

– Prema važećim aktima kada je riječ o infrastrukturi u našim mjesnim zajednicama građani učestvuju sa 30 odsto, dok 70 odsto treba da izdvaja Gradska uprava. Moja inicijativa bila je bazirana na zahtjevima velikog broja građana sa kojima sam se susretao i koji su tražili da se njihovo učešće smanji sa 30 odsto na 20 odsto. Upravo je moja inicijativa išla u tom pravcu, upućena je Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove da Gradska uprava preuzme obavezu sufinansiranja 80 odsto, a građani 20 odsto – naveo je Milovanović.

Foto: Marko Mastilo

Milovanović je rekao da još jednom poziva gradonačelnika da privoli ljude u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove da bude realizovana ova inicijativa koja zavređuje pažnju, ali i svih dvadesetak koje su dostavljene Gradskoj upravi u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine.

Milovanović je pozvao gradonačelnika počne obavljati svoje obaveze, da se vrati nadležnostima za koje su ga građani izabrali, odnosno da konačno, nakon 10-11 mjeseci od kako je preuzeo dužnost, prihvati političku realnost u gradu Bijeljina.

– Ona je takva da imamo legalno izabranog gradonačelnika kojem smo više puta čestitali, ali bi i on morao da prestane sa ignorisanjem od istih tih građana legalno izabrane skupštinske većine koju čine 23 odbornika – poručio je Milovanović.

Foto: Marko Mastilo