Milovanović: Izvještaj o izvršenju budžeta loš po građane

65
Foto: Marko Mastilo

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Miroslav Milovanović rekao je danas da informacija o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine nije usvojena u gradskom parlamentu jer je loša po građane Bijeljine.

Milovanović je na konferenciji za novinare rekao da se iz izvještaja vidi da ono što radi gradonačelnik nije dobro, te šta je to u prethodnom periodu bilo predmet interesovanja Gradske uprave, na čemu su radili, a na čemu nisu.

On je naveo da je bilo puno primjedbi i skrenuo pažnju da su prema izvještaju sve pozicije koje predviđaju direktna davanja gradonačelnika izvršene u većem iznosu koji je planiran za godinu dana.

– U pozicijama gdje direktno gradonačelnik može da odobdri neka sredstva, tu se troši više nego što je predviđeno, a tamo gdje treba da idu u korist građana, nažalost, ne radi se ništa – naveo je Milovanović.

Foto: Marko Mastilo

Prema njegovim riječima, za isplate plata je potrošeno 528.000 KM više od predviđenog, a nema izabranog zamjenika gradonačelnika, imenovanih načelnika odjeljenja, njihove bruto plate nisu isplaćivane, umjesto da bude ušteda od oko 500.000 KM, utrošeno je više.

Milovanović je rekao da je utrošen i komplatan iznos za nakande za prevoz za godinu dana, te da naredna tri mjeseca nisu pokrivena.

– Vrlo loša poruka je i iz Odjeljenja za prostorno uređenje, od previđenih 250.000 KM za izradu i izmjenu regulacionih planova samo je 40.000 KM realizovano – naveo je on.

Milovanović je rekao da je nepovoljno za usvajanje izvještaja bilo i to što je za komunalnu infrastrukturu utrošeno samo 35.000 KM, od predviđenih 1.800.000 KM, a da je bilo zahtjeva lokalnih zajednica koje su obezbijedile svoj dio sredstava za sufinansiranje.

– Oni su skupili 30 procenata, obavijestili Gradsku upravu, a u budžetu je postojao i novac za to. Ovo je zločin prema građanima, oni moraju da znaju da je novac za to bio obezbijeđen – dodao je Milovanović.

Foto: Marko Mastilo

Odnorik SNSD-a Danijela Đukin rekla je da predloženih 200.000 KM u Nacrtu budžeta za 2022. godinu za primarnu i sekundarnu zaštitu znači da bi Dom zdravlja Bijeljina morao da uskrati usluge za vrlo osjetljive katagorije stanoviništa, ratne vojne invalide, članove porodica poginulih, te socijalno ugožene.

Ona je navela da u slučaju da se dobije samo taj iznos, to može značiti i zatvaranje nekih od ambulanti.

Đukinova je rekla da je to sramota jer je grad Bijeljina osnivač Doma zdravlja i treba da mu i pomaže. Ona je dodala da nacrtom nije predviđen novac za veliku sanaciju amublanti u Janji i Dvorovima.

– Ono što tražimo jeste da pružimo osnovnu zaštitu za građane. Ljudi koji se liječe moraju imatu adekvatnu zaštitu – dodala je ona.

Foto: Marko Mastilo

Zlatan Lazarević, koji je i direktor Agrarnog fonda, istakao je da nije tačno da skupštinska većina ne želi da ovaj fond pređe na trezorsko poslovanje jer ne radi transparentno.

On je naveo da će poslije sjednice Nadzornog odobora isplata podsticaja početi od utorka, 14. decembra.

– S obzirom da se iz Gradske uprave forsira isplata za pšenicu, najbiliži sam odluci da se ide po abecednom redu, nebitno je koji je podsticaj u pitanju – dodao je Lazarević.

On je naveo da planiraju da do 19. decembra bude iplaćeno 70 do 80 odsto podsticaja, te da se zahtjevi za voće i povrće obrađuju, ali da će i oni biti isplaćeni.

Foto: Marko Mastilo

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević podsjetio je da je tokom skuštinske sjednice, između ostalog, usvojen veći broj odluka imovinsko-prave prirode, jedna nije, vraćena je na doradu, a riječ je o odluci prema kojoj grad Bijeljina mijenja parcelu sa fizičkim licem.

On je naveo da je Skupština odbila i da da saglasnot u vezi sa javnom prodajom nepokretnosti u katastarskoj opštini Velika Obarska zbog saznanja da postoje određeni sporni imovinsko-pravi odnosi između grada, crkve, škole i fudbalskog kluba, te da nema saglasnosti mjesne zajednice za prodaju ovog zamljišta.

Foto: Marko Mastilo

Đurđević je naveo da je većina tačaka dnevnog reda, koje je predložio gradonačelnik, upućena u proceduru, što govori da Skupština grada ništa ne koči, da održava redovno sjednice.

– Skupština usvaja sve što je u interesu građana, bez obzira da li se politički slažemo sa predlagačem – naveo je Đurđević.