Mira Banjac slavi 92. rođendan

74
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Legenda srpskog glumišta Mira Banjac danas će sa rođendanske torte oduvati svjećice sa brojem 92, a za Blic kaže da više nije euforična kada je riječ o ovom datumu u njenom životu.

Uopšte ne slavim rođendan. Čak je rođendan datum i ništa više. Ne radujem se. Ništa me više u tom smislu ne raduje. Prosto idu dani i to je to – rekla je Mira Banjac i otkrila da su joj sin i prijatelji priredili iznenađenje.

– Rođendan mi je, pa me vode na ručak – naglasila je ona.

Iako korača ka stotom rođendanu, Mira Banjac, nije odustala od glume. Marljivo radi, pa osim što će gledaoci imati prilike da je vide u seriji “Advokado”, ona radi na još nekoliko projekata, prenosi Blic.

Dobitnica je nagrada za životno djelo kaže da one gotovo uvijek, više ili manje donese fleš-bekove. Iskrsne iz sjećanja ponešto od onog što si radio, živio, što si umio ili nisi umio, što je bilo teško, što nije bilo problem uprkos ogromnom izazovu i bremenu.

– Niko ne kaže da je život lak, ali to ne znači da nije lijep. Naprotiv. Malo snage, hrabrosti, iskrenosti, dobre volje i poštenja – i što bi se reklo, svijet je tvoj. Nagrade su i potvrda da si bio, nešto uradio, da nisi zalud vazduh disao i zemljom hodao. A za mene je ipak najveća nagrada ono što sam ostavila u ljudima. Najvažnije je to što ljudi zapamte, ono čime si možda malkice uticao na njih i što će eventualno prenijeti svojoj djeci. Divno je rekla naša velika Mira Stupica: Mi glumci svoje uloge ne možemo ostavljati svojoj djeci, mi se samo utisnemo u duhovnu klimu i tako trajemo – rekla je ranije za Blic Mira Banjac.

Njena rečenica “moje bore rade za mene” i danas joj izmami osmijeh na lice, pa kaže:

– I rade. Još kako. A radim i ja za njih, nije da ne radim. Evo već devedeset i kusur godina… Što se smijete, tako je. Rekoh vam, iskrenost je važna, pošten odnos prema sebi i drugima. Naravno, i prema svemu što radiš. A onda će, ne samo bore, nego sve što se može smatrati ovakvim ili onakvim minusom, raditi za vas.