Misija Srbije pri UN apeluje na kosponzore da povuku tekst rezolucije o Srebrenici

11
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Otpravnik poslova Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama Saša Mart apelovao je na kosponzore da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije o Srebrenici, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Pismo Saše Marta prenosimo u cijelosti:

U vezi sa posljednjim pismom koje su Stalne misije SR Nemačke i Ruande uputile svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora i „co-facilitator-a“ rezolucije o Srebrenici, dužan sam da skrenem pažnju na sljedeće elemente.

Nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica UN. Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu namjeru koja se krije iza rezolucije.

Protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem „revidiranog“ teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubijede države članice da podrže tekst.

Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati.

Dosljedno isticanje Republike Srbije da rezolucija koja se odnosi na osjetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, prije svega, „vlasništvo“ BiH, pokušava se neuvjerljivo u posljednjem pismu glavnih kosponzora zamaskirati „regionalnim vlasništvom“.

Istovremeno potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osjetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog predsjedništva.

O pravoj namjeri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika BiH, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da „takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje“, te da će BiH na sve
druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne zemlje otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava.

Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta. Države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje istorijski osjetljivih tema samo produbljuje podjele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu.

Imajući u vidu nesagledive posljedice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju.