Mitropolija i Eparhija upisane u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica

1
Foto: culture.co.me

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka upisane su u jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Iz Mitropolije navode da su, nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti i Pravilnika o vođenju evidencije, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava blagovremeno podnijeli prijave sa dokazima za upis u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica.

Ministarstvo pravde je, kako se navodi, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uvjerenja o upisu u Javnu evidenciju.

– Mitropolija i Eparhija su ovim činom potvrdile stav koji je više puta, a posebno tokom litija za odbranu svetinja, saopštavan da će prijave za upis u evidenciju predati kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je ovim činom jasno potvrđeno opredjeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu.

– Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i kroz vijekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.