Mitropolija: Oko 140.000 vjernika na molebanima i litijama

21
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Širom Crne Gore večeras je na molebanima i litijama bilo više od 140.000 vjernika, što je jedno od najmasovnijih okupljanja iako u većini gradova pada kiša ili snijeg, procjenjuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

Više stotina stanivnika Žabljaka i večeras je bilo na molebanu u Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg, a potom na litiji ulicama varošice pod Durmitorom.

Pjevala se himna Svetom Savi i skandiralo: „Ne damo svetinje“.

Masovna litija i moleban održani su i u Mojkovcu, odakle je poručeno da će braniti svetinje, ako bude potrebno i golim životima, od najstarijih vjernika do djece.

Na moleban i litiji u Bijelom Polju, koju je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, bilo je više do 20.000 ljudi, a u kolonama su pristizali vjernici koji su krenuli pješice iz okolnih prigradskih naselja, pa i udaljenih sela.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da se kroz litije i jednomislena okupljanja narod bori za vjeru koja svemu daje smisao, jer tamo gdje nema prave vjere nema ni smisla.

– Gdje nema slobode vjere ne može biti prave vjere. Prava vjera je uvijek slobodna i ne može je niko svezati. Mnogi su pokušavali, ali u tome nisu uspjeli – objasnio je vladika.

Episkop Joanikije istakao je da litijama i molebanima narod u Crnoj Gori daje hrišćanski otpor nepravdi.

– Svaki od vas koji to svjedoči svojim dolaskom na ove litije je svjedok da je ovaj nametnuti zakon mrtvorođenče rođeno u Skupštini Crne Gore, da je sramota za Crnu Goru, jer izaziva podjele, diskriminatorski, urađen sa zlom voljom protiv Srpske pravoslavne crkve – naglasio je vladika Joanikije.

Episkop Joanikije je istakao da ne mogu dozvoliti da budu diskriminisani i da ne traže ništa više prava nego što imaju i ostale vjere, iako je u pitanju većinska vjera u Crnoj Gori.

U molitvenom hodu od Saborne crkve, gdje je održan moleban, građani Nikšića su nosili ikone svetitelja i svijeće do Trga slobode, gdje je održana molitva i besjeda.

Paroh gatački Velimir Kovač rekao je da sa divljenjem gledaju kako građani u Crnoj Gori brane svoja prava, svetinje i crkvu.

– Ne traže da crkva bude privilegovana, nego samo pred zakonom izjednačena sa drugim vjerskim zajednicama – naveo je Kovač.

Obraćajući se okupljenim građanima, sveštenik iz Gacka je rekao da nisu izašli na ulice ništa da ruše, jer niko nikada ništa nije srušio sa ikonom i svijećom u ruci, već samo izgradio i popravio.

On je ukazao na to da je crkva iz svih progona kroz istoriju uvijek izašla brojnija, svetija i snažnija, a svi njeni progonitelji otišli u zapećak istorije.

Protojerej Miodrag Todorović rekao je da posebnu zahvalnost treba iskazati za oko tri hiljade žitelja Vidrovana, udaljenog oko 10 kilometra od Nikšića, koji su, predvođeni sveštenikom Draganom Krušićem pješice došli na litiju, uprkos jakoj kiši.