Mitropolija: Policija obezbjeđuje sve skupove, ali ne i kretanja duž puteva

16
Foto: Anadolija

Predstavnici Uprave policije Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske dogovorili su danas, s ciljem očuvanja mira i bezbjednosti svih građana, zajedničke obaveze i odgovornosti povodom litija koje se organizuju zbog neslaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

U saopštenju nakon sastanka direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića i saradnika sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske navodi se da će crnogorska policija u narednom periodu obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim procedurama.

– Predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske predočen je stav Uprave policije da policija ubuduće ne može obezbjeđivati kretanja građana duž magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će se tehnički detalji u vezi sa održavanjem bezbjednosti na litijama u narednom periodu preciznije biti definisani međusobnim dogovorima i o tome će javnost biti blagovremeno obaviještena.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.