Mitropolija: Temeljni ugovor nije razlog za nove podjele

24
Foto: Cetinjski manastir

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve ne treba da bude razlog za trijumfalizam, niti povod za nove podjele, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske i pozvali one koji se raduju tom događaju da se uzdrže od organizovanja javnih manifestacija tim povodom.

Iz Mitropolije sa Cetinja su ocijenili da Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC, koji je juče potpisan u Podgorici, predstavlja zdrav, zakonit i demokratski način uređenja odnosa između crkve i države.

Kako su naveli, ugovor je, prije svega, sredstvo kojim su država i crkva iskoristile mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

– Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih crkava i vjerskih zajednica – ističe se u saopštenju Mitropolije.

Iz Mitropolije navode i da potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podjele.

Kako su naveli, Crnoj Gori je potrebno „jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja“.

– Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije su saopštili da „oni, koji taj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u njihovim molitvama, sa željom da razumiju da je taj čin na korist Crne Gore i svih njenih građana“.