Mitropolit Amfilohije: Đukanovića zovem izdajnikom jer je Kosmet predao razbojniku Tačiju

24
Foto: D. Bunić/RAS Srbija (arhiva)

Narod Crne Gore je vaskrsnuo, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i prenio stav Episkopskog savjeta.

On je poručio da je stav Episkopskog savjeta, sveštenstva, vjernika i građana koji učestvuju u litijama u toj zemlji da se ide do konačne, „Hristove pobjede“.

Mitropolit Amfilohije upozorava da „režim pokazuje toliku tvrdoglavost i agresivnost“ da ima utisak da ne bi prezao ni od primjene nasilja i ocjenjuje da je „sve što režim radi zasnovano na lažima“.

– Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod – od djeteta do starca – vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva – rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za Novosti povodom protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Podsjećajući da je Crna Gora u svojoj istoriji nekoliko puta iskusila bratoubilaštvo, navodi da je zabrinut što korijene toga prepoznaje u postupcima aktuelne crnogorske vlasti.

– Litije su mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje. Opasnost od sukoba vidim u najavljenom povlačenju policije, mogućim provokacijama, incidentima… Režim pokazuje toliku tvrdoglavnost i agresivnost, da imam utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja. Učinićemo sve da se to izbjegne – apominje on.

Dodaje i da je „sve što režim radi zasnovano na lažima“.

– Poništili su odluke Podgoričke skupštine, iako je ogromna većina ondašnjih Crnogoraca bila za prisajedinjenje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni to danas tumače kao nestanak Crne Gore, iako zaboravljaju da je tada i Srbija nestala, odnosno izgubila svoje ime, a ne samo Crna Gora – ukazuje mitropolit Amfilohije.

Ističe i da je ideja o ujedinjenju sveukupnog srpstva i obnovi Pećke patrijaršije ideja kralja Nikole, dok je Podgorička skupština bila svojevrsni izraz ovih stremljenja.

– Bez obzira na to, oni danas izmišljaju istoriju i mijenjaju volju kralja Nikole. Istorija mi daje za pravo i da Mila Đukanovića nazivam izdajnikom Crne Gore, jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku Hašimu Tačiju, koji je sramota izuzetno patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda – poručuje mitropilit Amfilohije.

Upitan da li će najavljeni dijalog između SPC i države pomoći u smirivanju situacije i otklanjanju manjkavosti Zakona, mitropolit kaže da je dobio pismo premijera Duška Markovića kojim poziva na dijalog, ali o sprovođenju Zakona, što je, napominje, za Crkvu neprihvatljivo.

– Sadašnja vlast jeste za dijalog, ali tako da mi budemo izršioci njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore. Zaparavo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet – kaže mitropolit Amfilohije.

Na pitanje da li vlast ima dobru volju da riješi krizu i pronađe rješenje, on ocjenjuje da se ne bi reklo, sudeći po njihovim javnim reakcijama.

– Imam utisak da je premijer Marković nešto otvoreniji i da više naginje dogovoru, dok predsjednik Đukanović otvoreno demonstrira nedostatak bilo kakve volje da se postigne kompromis. Išao je dotle da naše litije karakteriše „ludačkim pokretom“. Prate ga i saradnici koji Podgoricu porede sa Teheranom, a nas optužuju da Crnu Goru pretvaramo u pravoslavnu džamahiriju. Eto kakvoj dobroj volji možemo da se nadamo – zaključuje mitropolit Amfilohije.