Mitropolit Amfilohije: Koja pamet, pa još državna, otima hramove?

70
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da nigdje u Evropi, osim u Crnoj Gori, vlast ne otima hramove.

– Koja je to pamet, pa još državna, koja otima hramove, što se ne događa nigdje u Evropi, već samo u Crnoj Gori – upitao je mitropolit Amfilohije koji je danas služio liturgiju u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu.

On je podsjetio da je crnogorska vlast donijela bezbožni, anticrnogorski, anticrkveni zakon da pljačka hramove, te istakao kako su zbog zemaljske vlasti mnogi spremni da žrtvuju i Crkvu.

– Propadaju sve zajednice druge i sve partije i sve ideologije i države, a jedina zajednica koja ostaje vječna, neprolazna, to je Crkva Hristova utemeljena na onome koji je vječan, ispunjena ognjem vječne božanske istine, pravde, ljubavi – rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je izrazio nadu da će se crnogorski vlastodršci, koje je nazvao „braćom oboljelom od opake bolesti brozomore“, izliječiti i vratiti časnom krstu, Svetome krštenju i miropomazanju.

On će danas u 15.00 časova u manastiru Morača služiti Moleban za odbranu moračko-rovačkih svetinja, a u 19.00 časova će prisustvovati Svetosavskoj akademiji u kolašinskom Domu kulture.