Mitropolit Amfilohije: Litije – narodno iskazivanje stava

27
Foto: D. Bunić/RAS Srbija (arhiva)

Molebani i litije koje se organizuju po crnogorskim gradovima predstavljaju izvorno narodno iskazivanje stava protiv nepravde i diskriminacije, bez ikakvog stranog ili političkog uticaja, rekao je večeras mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

Mitropolit Amfilohije i Kempova razmijenili su mišljenja o aktuelnim društvenim zbivanjima u Crnoj Gori, a posebno o posljedicama koje je na širem društvenom planu izazvao nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika Amfilohije je ukazao na problematičan i netransparentan postupak pripreme i usvajanja zakona, ali i na negativne posljedice koje je proizveo na širem društvenom planu.

Mitropolit je ponovio stav da ključne preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije uopšte nisu implementirane u zakon, ali i da su brojne odredbe zakona u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.

Vladika Amfilohije je ponovio da je Crkva opredijeljena za dijalog, ne samo sa Vladom nego i sa širom društvenom zajednicom, ali da je, radi rješavanja ovog problema, neophodan iskreni, inkluzivni, transparentni i stručni dijalog sa Vladom, prvenstveno povodom najspornijih odredbi zakona koje su izvor problema, a tek potom i o drugim otvorenim pitanja.

Mitropolit crnogorsko-primorski očekuje da će međunarodna zajednica biti principijelna po ovom pitanju i da neće dozvoliti da se pitanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja različito tretira u Crnoj Gori u odnosu na evropsku i civilizacijsku praksu i dostignuti nivo međunarodnih standarda o slobodi vjere kao osnovnog ljudskog prava.

Kempova je, kako su saopštili iz Mitropolijem, pojasnila svoj stav da svaka država ima pravo da donosi zakone iz različitih oblasti društvenog života, u skladu sa ljudskim pravima i vladavinom prava.

– Ambasadorka cijeni miran način na koji učesnici molebana i litija izražavaju svoj stav i svjesna je jačine osjećanja koje ovo pitanje pobuđuje u društvu. Takođe je ukazala da u svakoj društvenoj situaciji, a posebno u ovako osjetljivim momentima, dijalog treba biti put ka prevazilaženju problema – kaže se u saopštenju.