Mitropolit Hrizostom: Ugledati se na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog

30
Foto: Ljubiša Ćosić/Facebook

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je danas krsnu slavu Hrama u Vojkovićima i slavu grada Istočno Sarajevo, poručivši da Srbi trebaju da se ugledaju na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog, koji je podnosio žrtvu i stradao za dobro svog naroda.

– Svi mi da budemo dostojni imena Svetoga Petra, njegove slave i mučeništva – poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je danas povodom slave služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu, rekao je da hrišćanski narod njeguje istinsku nebesku vrijednost.

Foto: Ljubiša Ćosić/Facebook

Njegovo visokopreosveštenstvo je tokom besjede poželio da grad Istočno Sarajevo bude sve napredniji, a slavu Svetog Petra Dabrobosanskog čestitao je i Bogosloviji u Foči.

Nakon besjede, u Hramu je obavljen i obred lomljenja slavskog kolača.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da život Svetog Petra Dabrobosanskog koji je mitropolit Hrizostom opisao u besjedi podsjeća na život Srba u Sarajevu sada.

– Sveti Petar je u tom vremenu u kojem je živio bio posvećen Srbima Sarajeva, zbog njih je i stradao. Bio je posvećen svim ljudima dobre volje i stradao je zbog toga – istakao je Ćosić.

Foto: Ljubiša Ćosić/Facebook

On je podsjetio da je srpski narod Sarajeva stradao, ponovo se podigao i stvorio Srpsko, odnosno Istočno Sarajevo.

– Veliko je danas obilježiti krsnu slavu i Dan grada zajedno sa načelnicima opština i vjerujućim narodom, u nadi da ćemo u godinama koje dolaze biti još snažniji – poručio je Ćosić, čestitajući slavu svim stanovnicima Istočnog Sarajeva.