Mitropolit Joanikije: Čin ustoličenja da prođe mirno

8
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da „ne želi svađe sa braćom“ povodom ustoličenja na Cetinju i da Mitropolija ničim ne doprinosi daljem dizanju tenzija.

– Nije nam do svađe sa braćom, jer je to moj narod, iako oni mene ne priznaju. Zbog toga smo, radi bratske ljubavi i sloge, da ničim ne doprinosimo daljem podizanju tenzija i bratskim sukobima, da učinimo sve da se to mirno obavi i da pošaljemo poruke mira – rekao je vladika Joanikije za sajt Mitropolije.

On je naglasio da su u Mitropoliji radi spuštanja tenzija i radi mira u kući prihvatili ograničenje da na ustoličenju na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, bude samo sveštenstvo, gosti, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i gosti iz drugih pomjesnih crkava.

Mitropolit je rekao da će biti dosta gostujućih arhijereja iz Jerusalima, Moskve, Kijeva, Poljske, Albanije i Bugarske, uz manji broj vjernika kako bi suština ovog svetoga čina bila ispunjena i kako bi to bilo obavljeno svečano i lijepo.

– Ne želimo obračune, svađe, tuče, čerupanja ovdje pred Cetinjskim manastirom i to je naš stav. Ako neko hoće da se svađa, što kaže Sveti apostol Pavle: „mi takvog običaja nemamo“ – naveo je mitropolit Joanikije.

On je dodao da su u Mitropoliji analizirali sadašnju situaciju u Crnoj Gori i žele da doprinesu unutrašnjoj stabilnosti države i bratske sloge u narodu.

– Trebalo bi da svi oni koji poštuju Crkvu poslušaju glas svoje Crkve: da ne podižemo bratske tenzije i da se ne junačimo na braću. Junačićemo se, ne daj Bože, ako budemo napadnuti od neke strane sile, ali mi smo ovdje svi braća, treba da živimo zajedno, ima dovoljno prostora za sve i treba da svi imaju jednaka prava – rekao je vladika Joanikije.

On je dodao da je ovdje riječ „o jednoj zamjeni teza“.

– Ako sam ja uzurpator, kao što me pojedini ovih dana predstavljaju, neka to gospoda dokažu na sudu. Mogu da idu i do međunarodnog suda i da, nekim zakonitim putem, uklone mene sa Cetinja, koji sam život svoj ugradio i u Cetinje i u Crnu Goru – naglasio je vladika Joanikije.

On je rekao da je njegov stav i u Crkvi, i u državi i što se tiče života da se vodi dijalog.

Mitropolit je istakao da je posjeta patrijarha Porfirija velika čast i da uvijek znači prisustvo vaseljenskog pravoslavlja.

– Posebno je radost što Njegova svetost prvi put dolazi u Crnu Goru kao patrijarh novoizabrani. To je za naš vjerujući pravoslavni narod u Crnoj Gori, bez obzira kako se ko izjašnjavao i politički opredjeljivao, veliki blagoslov – rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, patrijarh Porfirije dolazi da donese mir, nastavi djelo svojih prethodnika koji su svi posjećivali Crnu Goru i u volji i nevolji.