Mitropolit Joanikije i Bečić: Afirmisati princip sekularnosti, uz uvažavanje, poštovanje i saradnju

10
Foto: skupstina.me

U Crnoj Gori konstantno treba afirmisati princip sekularnosti države, da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju, saglasili su se Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bećić, koji je mitropolitu i episkopu naknadno čestitao stupanje na sveti tron, jer nije bio u prilici da prisustvuje svečanostima zbog virusa korona, te službenog odsustva van zemlje, rekao je da je Mitropolija crnogorsko-primorska kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje uvijek bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva.

Bečić je naglasio da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

– Tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se nijedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu – istakao je Bečić.

Mitropolit Joanikije zahvalio je Bečiću na posjeti i prigodnoj čestitki, navodeći da on svojim riječima i djelima, principijelno i energično pokazuje da je odlučan u namjeri da se bori za očuvanje mira u Crnoj Gori, a odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama daje dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore.

Episkop Metodije je naglasio da su poštujući princip sekularnosti i država i crkva na istom zadatku da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu.

Foto: skupstina.me