Mitropolit Joanikije: Oprostimo i zamolimo za oprost

62
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Oprostimo za sve bližnjima svojim i od njih zamolimo oproštaj za sve čime smo ih uvredili da bismo od Boga dobili oproštaj i obnovili se u banji Božjeg milosrđa, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Božićnoj poslanici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uputio je Božićnu poslanicu u kojoj poziva sve da se objedine u duhovnoj radosti i međusobnom miru i ljubavi oko kolevke Bogomladenca Hrista da bi se, poručuje, naše „ohladnjele duše ugrejale ognjem Duha Svetoga“.

– Neka taj oganj spali trnje greha, pakosti, zlopamćenja i osvete, da se oslobodimo i očistimo od svake zlobe i mržnje. Oprostimo za sve bližnjima svojim i od njih zamolimo oproštaj za sve čime smo ih uvredili da bismo od Boga dobili oproštaj i obnovili se u banji Božijeg milosrđa – poručio je mitropolit u Poslanici, objavljenoj na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Istakao je da u Crnoj Gori postoje mnogi nagomilani problemi koji se, navodi, mogu riješiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumevanjem i uvažavanjem.

– Taj dijalog će biti uspešan ukoliko se, u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, svi budemo odrekli, makar koliko je to neophodno svoje sujete, uvredljivosti, zlopamćenja i sebičnosti, pokazujući dobru volju i spremnost da opšti interes stavimo iznad svoga pojedinačnog – naveo je i poručio:

„Mi se usrdno molimo da sve one koji su na najvećim državnim položajima Bog prosvetli mudrošću, istrajnošću i dobrotom, da zajedničkim naporima časno obavljaju svoje dužnosti koje im je narod poverio i Crnu Goru ispune mirom, pravdom, znanjem, radom i sveopštom sigurnošću“.

Naveo je da ovaj Božić proslavljamo skromno i molitveno, raspoređujući svete službe u većem broju hramova i u različitim terminima, da bi na takav način što više izašli u susret svima vernima i izbegli veća okupljanja u isto vreme na jednom mjestu.

– Uvereni smo da ćemo ovim postupkom doprineti suzbijanju opasne epidemije korona virusa – poručio je mitropolit i pozvao na molitvu za sve bolesnike koji boluju od korona virusa i d drugih teških bolesti.

Pozvao je na molitvu za lekare i medicinsko osoblje, koji se, izlažući sebe opasnosti kao na bojnom polju svakodnevno hrabro bore za spasenje ljudskih života.

– Podijelimo sa njima i sa svima bližnjima cjelokupnu odgovornost, teškoće i ograničenja koje nam nameće opasnost sveopšte epidemije. Podnesimo ovo iskušenje hrišćanski i sa nadom da će nam Gospod dati brzo izbavljenje – naveo je mitropolit Joanikije.

Podsjetio je i na divni narodni običaj da se pred Božić sa svima izmirimo u ime Bogomladenca Hrista koji nas je, kaže, izmirio i sa Bogom i sa ljudima.

– Utvrdivši taj Božanski mir možemo jedni sa drugima bratski razgovarati i dogovarati se, deliti odgovornost sa bližnjima za kvalitet života od porodice kao osnovne ćelije društva do škole, svih važnih institucija i države – naveo je mitropolit.