Mitropolit Joanikije: Patrijarh donio blagoslov, mir i pomirenje

5
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Đurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

– Vi, naša svetosti, nastavljate djelo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove episkopije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savješću, a onda kao pečat svega – jedni sa drugima – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, istakao je, „da bismo prevazišli podjele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu“.

– Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija – poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželjevši patrijarhu dobrodošlicu, mitropolit Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi cijeli srpskii pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

– Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovdje (u manastiru Đurđevi stupovi) prije punih osam vijekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog – rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Đurđevi stupovi i poručio da je „ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao vjeru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vjere“.

Rekao je i da je nakon perioda „komunističkog bezbožja“, patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije prije 20 godina.

– I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala vjerna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima – naveo je mitropolit.