Mitrović: Od 2019. podržana realizacija 540 investicionih projekata

5
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je od početka primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske 2019. godine do danas podržana realizcija 540 investicionih projekata privrednih subjekata iz prerađivačke industrije čija je ukupna vrijednost iznosila oko 170 miliona KM.

– Ovu vrijednost investicija za nabavku opreme i tehnologije u prerađivačkoj industriji podržali smo podsticajima od 23,8 miliona KM. Navedena mjera sufinansiranja nastavlja se i u ovoj godini, a za istu je budžetom planirano 14,6 miliona KM – rekao je Mitrović za Nezavisne novine.

On je naglasio da bi i podsticaji u Srpskoj trebali biti veći da bi bilo novih investicija i produktivnosti, a posebno rasta plata.

– Po mom mišljenju, a to je i stav Ministarstva, priliv novca u budžet za podršku privredi mora biti veći, te bi podsticaji u ovoj godini trebali iznositi od 150 do 200 miliona KM, a u narednim godinama bismo pratili i korigovali visinu podsticaja – rekao je Mitrović.

On je naveo da je za subvenciju za povećanje plata u ovoj godini planirano u budžetu 15,56 miliona KM, te da je u toku obrada zahtjeva i odboravanje podsticaja za jul–decembar prošle godine.

Mitrović je rekao da je za podsticaje aplicirao 901 privredni subjekt za 32.468 radnika, te da je do sada obrađeno 820 zahtjeva i odbreni podsticaji od 7.729.661 KM za 770 privrednih subjekata koji su povećali plate za 27.566 radnika.

Prema njegovim riječima, među ključnim sektorima koji imaju najviše potencijala i u koje bi trebalo ulagati izdvajaju se metalna, elektro, drvna industrija, zatim sektor tekstila, kože i obuće, kao i prehrambene industrije.

Mitrović je naveo da je jedan od zajedničkih prioriteta Vlade Srpske i predstavnika poslovne zajednice da se školuju kadrovi koji će odgovoriti potrebama tržišta rada.