Mnogo je razloga zbog kojih treba da posjetite Trebinje

134
Foto: Turistička organizacija Trebinja

Brojni su oni koji za Trebinje kažu da je najljepši grad u Republici Srpskoj. Pravi mali mediteranski dragulj, omeđen bedemima, a s druge strane – otvoren, srdačan i topao. Mnogo je razloga zašto treba da posjetite grad na Trebišnjici, mada je onih koji to nisu učinili, vjerujemo, malo.

Trebinje se prvi put pominje u spisima vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita u desetom vijeku. Stari naziv grada je Tribunija. Trebinjski stari grad, Kastel, nastao je na temeljima rimskog, srednjovijekovnog i turskog grada. Snažni su uticaji mediteranske klime, koju karakteriše veliki broj sunčanih dana, topla ljeta i mala vlažnost vazduha.

– Ako krenemo iz samog centra grada, turisti mogu da obiđu Stari grda, Muzej Hercegovine, Hercegovačku kuću koja je svojevrsni muzej domaće hrane gdje turisti rado svraćaju. Imamo i tri različite bogomolje – džamiju u Sarom gradu, katoličku Katedralu, Hram Svetog Preobraženja. Tri najposjećenije lokacije, kada su turisti u pitanju, su Hercegovačka Gračanica, Manastir Tvrdoš sa svojom vinarijom i Arslanagića most – navodi Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Izlaskom iz Starog grada dolazite do trebinjske promenade i čuvenih platana i trga. Hercegovačka vina, autohtone sorte žilavka i vranac, neizostavna su karika tokom posjete gradu Trebinju.

Dragan Anđelić iz vinarije Anđelić kaže da posjetioci grada na Trebišnjici rado probaju i kupuju sve domaće proizvode.

– Traži se sve i proizvodnju baziramo na tome. Naša Žilavka je poznata, ali i Vranac je autohton i iako ga ima i u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, ipak su u piatnju različite sorte i niko se ne ljuti kada kažemo da se naš po nizu parametara bitno razlikuje od svih ostalih – ističe Anđelić.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Još jedna od prirodnih ljepota jeste rijeka Trebišnjica, najduža ponornica u Evropi. Lađe, koje su svojevremeno bile atrakcija na ovoj rijeci, dio su nove i jedinstvene turističke ponude.

– Sada imamo 10 tradicionalnih lađa sa kojima radimo turističke ture. Turisti mogu da ih iznajme i da veslaju sami. Sa lađe možemo da vidimo Stari grad, Arslanagić most… u tom krugu od oko četiri kilometra koliko traje veslanje kada vozimo turiste – navodi Obrad Stanić iz „Barki na Trebišnjici“.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva Vučji zub naglašava da Trebinje ima jako čistu okolinu.

– Imamo dvije rijeke iz kojih maltene možete piti vodu. Osim toga, imamo četiri planine – Vidušica, Bjelasnica, Leotar i Orjen. Naše društvo je ovu pauzu od masovnijih akcija za vrijeme epidemije iskoristila da osvježi sve planinarske staze neposredno oko grada, kojih ima 11 – kaže Škero.

Duh grada zasnovan je na zaostavštini slavnog pjesnika Jovana Dučića, koji sa Crkvine budno motri na Trebinje. Zato, posjetite ovaj grad što prije!