Momčilo Momo Kapor – pisac, slikar, novinar

176
Foto: glossy.espreso.rs

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor (1937-2010) rođen je 8. aprila 1937. godine u Sarajevu.

Napisao je romane: „Foliranti“, „Beleške jedne Ane“, „Provincijalac“, „Ada“, „Zoe“, „Poslednji let iz Sarajeva“, „Zelena čoja Montenegra“…

Njegova djela prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Momo Kapor bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Kapor važi za jednog od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. vijeka.

Rođen je u Sarajevu, gdje je proveo najranije djetinjstvo. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Foto: glossy.espreso.rs

Paralelno sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove „Beleške jedne Ane“.

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: „Bademi s onu stranu smrti“, „Banket“, „Valter brani Sarajevo“, „Džoli džokej“, „Kraj vikenda“…

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

„Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem“; „Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo….“

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju „naiskap“, kao slikar i kao novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.