MUP: U fokusu sprečavanje vrbovanja djece na internetu

9
Foto: MUP Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kao član Međunarodne organizacije Amber Alert Jurop, povodom 25. maja – Međunarodnog dana nestale djece, realizuje kampanju #NemojBitiLakPlijen čiji je cilj da obrazuje djecu, a naročito tinejdžere o vrbovanju na internetu.

Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica.

– Stručnjaci ove mreže navode da još ne postoji svijest o vrbovanju na internetu. Oni smatraju da je pažnja često usmjerena na opasnosti iz spoljašnjeg svijeta, dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i uključena u aktivnosti na internetu – saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Policijski stručnjaci smatraju da je naročito sada, kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno podići svijest o ovom problemu i dati im smjernice da bi se zaštitili od predatora na internetu.

– Pozivamo sve da na društvenim mrežama i platformama dijele edukativni video koji je primjer klasičnog vrbovanja maloljetnika na internetu. Video možete je moguće preuzeti na Jutjub kanalu MUP-a Republike Srpske – naveli su iz MUP-a.

U prva četiri mjeseca ove godine MUP-u Srpske je prijavljen nestanak šestoro djece – pet djevojčica i jednog dječaka, a policijski službenici su ih pronašli žive i zdrave.