Na mitingu u Banjaluci Brnabićeva i Selaković

8
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da Srbi neće dozvoliti da ih targetiraju kao narod, a da će na večerašnjem mitingu „Srpska te zove“ u Banjaluci biti i predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije.

Stevandić je, uoči posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj će biti razmatran Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i prijedlozi izbornog zakona, zakona o imunitetu i referendumu i velikog mitinga „Srpska te zove“, rekao da će to biti jedno od najvećih okupljanja naroda ikad.

– Pokazaćemo da postoji manifestna volja naroda, a ne samo ona koja je oličena u poslanicima i odlukama Narodne skupštine, koja je, takođe rezultat, volje naroda – istakao je Stevandić.

Stevandić je rekao da se rezolucija o Srebrenici nameće kao dio političkih ucjena i pokušaja Zapada, koji polako gubi snagu, da zadrži kontrolu nad političkim procesima i na neki način da nagradi one koji su odani NATO zemljama. On je ukazao da je vrlo bitno što je sličan dokument već oboren u Savjetu bezbjednosti UN i da je tako izgubila legitimitet.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je naveo da je veliki argument Srpske taj što ne postoji odluka BiH koja traži usvajanje rezolucije, već je to ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija učinio samovoljno.

Stevandić je ukazao da je Narodna skupština Republike Srpske ostavila vremena i kolegama u Federaciji BiH za zajedničko usvajanje izbornog zakona BiH koji bi bio iznad nametanja visokog predstavnika i iznad intervencionizma.

– Ta vrata mi nismo zatvorili, ona su i dalje otvorena – izjavio je Stevandić za RTS.

On je pojasnio da se, prema Ustavu BiH, Centralna izborna komisija BiH bavi samo izborima za srpskog člana Predsjedništva i Parlamentarnu skupštinu, organe na nivou BiH, dok Republička izborna komisija ima suvereno pravo da sprovodi izbore za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike.

– Mi to pravo do sada nismo konzumirali, ali niko do sada nije mijenjao taj Ustav, ni raniji visoki predstavnici i ti akti su na snazi. Mi radimo po Ustavu, za razliku od onoga što je uradio lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit – rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je Šmit nametnuo zakon o kojem nema saglasnosti ni Hrvata ni Srba, a koji je kritikovala i EU.

– Nismo zatvorili vrata za pregovore. Cijenimo da je potreban konsenzus naroda u BiH da je to dobro za evropski put, za građane, za mir i ta vrata oko izbornog zakona nisu zatvorena. Znamo i da kolege iz Federacije BiH nisu bile za nametanje, ali nemaju hrabrosti da to kažu javno – ukazao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje kakve će biti reakcije opozicionih partija, Stevandić je rekao da su one podijeljene među poslanicima i da rukovodstva tu gledaju neki predizborni interes.

– Ali ovdje nije riječ o tome šta je bolje za koju partiju, jer je riječ o suverenitetu i korišćenju mehanizama koje nam Ustav ostavlja na raspolaganju – dodao je Stevandić.