Nadljudskim naporima posade helikoptera ugašen požar nad Banjevcima

35
Foto: SRNA

Zahvaljujući dejstvu helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i nadljudskim naporima posade požar iznad naselja Banjevci kod Trebinja konačno je ugašen.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da je helikpoter od utorka na terenu, te da je za potrebe izviđanja i gašenja požara izvršeno 80 letova, a izbačeno je 73 vedra/tone vode.

Kusturić je dodao da su vatrenu stihiju gasili po šest sati dnevno, tako da je helikopter djelovao svakodnevno od utorka, ali su uspjeli uprkos veoma teškim uslovima, jakom vjetru i nepristupačnoj lokaciji.

Istovremeno, dok je jedan helikopter Helikopterskog servisa Repubike Srpske angažovan u Trebinju, drugi je danas i sutra u akciji medicinskih evakuacija iz Beograda.

Foto: SRNA

Kusturić je istakao da se već godinama unazad pokazalo da je ovo period kada je neophodan maksimalni angažman helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske u raznim hitnim intervencijama, poput ovih u Trebinju i Beogradu.

– To je i period kada se potvrđuje da nam je apsolutno neophodno da imamo još helikoptera. Danas je jedan u Trebinju, a drugi u Beogradu zbog hitnosti operaciji – rekao je Kusturić, naglasivši da je Helikopterski servis Republike Srpske u proteklih šest mjeseci imao 23 medicinske evakuacije.

Otkriveno ko je izazvao požar

Policija je otkrila da je osoba iz Trebinja čiji su inicijali D.S. izazvala požar u naselju Banjevci koji se proširio na susjedno brdo, saopšteno je iz trebinjske Policijske uprave.

U saopštenju je navedeno da je Policijskoj stanici u Trebinju, u utorak, 28. jula, oko 13.00 časova prijavljeno da je izbio požar u naselju Banjevci u tom gradu i da je policija odmah izašla na lice mjesta.

– Preduzimanjem niza mjera i radnji utvrđeno je da je vatra zapaljena namjerno. Nakon tih saznanja, Okružno tužilaštvo u Trebinju je događaj kvalifikovalo kao krivično djelo izazivanje opšte opasnosti – navodi se u saopštenju.

Foto: SRNA

Iz Policijske uprave su dodali da su, u saradnji sa postupajućim tužiocem, policijski službenici nastavili da realizuju mjere i radnje iz svoje nadležnosti čijim sprovođenjem je otkriveno lice koje je izazvalo požar.

Policijska uprava Trebinje apeluje da građani istočne Hercegovine ne pale otpad, ne čiste poljoprivredne parcele bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke ekipe i preduzimanja svih preventivnih mjera kako se vatra ne bi nekontrolisano širila i ugrozila ljudske živote i materijalna dobra.