Neredi širom SAD, u 26 saveznih država angažovana Nacionalna garda

37
Foto: Sam Wolfe/REUTERS

Nemiri i neredi širom SAD nastavljeni su i protekle noći, a povod je, šesti dan zaredom, policijska brutalnost prema nenaoružanom Afroamerikancu Džordžu Flojdu, koji je tokom hapšenja umro. Policijski čas je uveden u više od 40 gradova u Americi, a u okrugu Los Anđeles je zbog nereda proglašeno vanredno stanje. Nacionalna garda je angažovana u 26 saveznih država i distriktu Kolumbija, javlja CNN.

U Oklahoma Sitiju je uveden policijski čas, nakon što su demonstranti postali nasilni. U Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čovjeka koji se šleperom zaletio u demonstrante, a CNN javlja da je u Njujorku uhapšena ćerka gradonačelnika Bila de Blazija jer se pridružila protestima.

Vlasti Minesote objavili su da vjeruju da ima bijelih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata, nazivajući ih „agitatorima“. Vjeruju da okupljaju grupe i podstiču pravljenje nereda.

Tokom noći je izbio požar u crvki Sv. Džon u Vašingtonu, najbližoj Bijeloj kući, ali je ta vatra sada ugašena. U glavnom gradu su se policijske snage sukobile sa demonstrantima, bacajući na njih suzavac.

CNN prenosi da su predsjednik SAD Donald Tramp i njegova porodica na kratko sklonjeni u podzemni bunker ispod Bijele kuće, pošto su se protesti u petak uveče približili rezidenciji.

Zaposleni u Bijeloj kući su dobili uputstvo da sakriju svoje propusnice za posao dok ne stignu do punkta Tajne službe, koja odobrava ulazak u kompleks Bijele kuće. Isto pravilo važi i za odlazak s posla.

U Portlandu je uhapšeno najmanje 12 odraslih i dvoje maloljetnika. Ljudi su, kako je saopštila policija, mirno demonstrirali do 23.30, a onda su, kako se navodi u saopštenju, počeli da pucaju na policajce. Dodaje se i da su palili i razbijali izloge, uništavali zgrade i parkirana vozila.

U Bostonu je više policajaca povrijeđeno u neredima u nedjelju uveče, u kojima je uhapšeno 40 ljudi. Sedmoro povrijeđenih policajaca je hospitalizovano, više njih je zbrinuto na licu mjesta, a 21 policijski auto je oštećen, saopštila je policija u tvitu.

Nacionalna garda Masačusetsa je u nedjelju uveče stigla u Boston kako bi suzbila nasilne proteste koji su prerasli u vandalizam i pljačke.

S druge strane, policija u Njujorku juče poslije podne solidarisala se sa mirnim demonstrantima. Na društvenim mrežama je objavljen snimak policajaca koji zajedno sa demonstrantima kleče, na taj način odajući poštu preminulom Afroamerikancu.

Slično se dogodilo i u Flintu u Mičigenu, kada se šerif obratio demonstrantima, prethodno skidajući kacigu i odlažući palicu, upitavši ih – kako da im pomogne. Okupljeni su mu rekli da krene sa njima, što je i učinio.

CNN javlja da je Kijara de Blazio, ćerka gradonačelnika Njujorka, uhapšena jer se pridružila nezakonitim protestima, a puštena je posle privođenja u policijsku stanicu.

Nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu, zapucano je na sedište policije u Ouklandu, gradu istočno od San Franciska. U pucnjavi nije bilo povrijeđenih, a tri osobe su privedene, saopšteno je iz policije.

Od početka protesta zbog smrti Flojda, širom SAD je uhapšeno oko 4.000 ljudi. Prva hapšenja počela su 26. maja, dan poslije Flojdove smrti.