Nešić: Nove sankcije su atak na Republiku Srpsku koja zagovara ustavnu BiH

10
Foto: Klix.ba

Nove sankcije protiv pravnih lica u Srpskoj, koje je uvela Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija, još jedan su atak na Republiku Srpsku koja zagovara poštovanje ustavnog poretka unutar BiH, slobodu govora i mišljenja izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

– Očigledno da na djelu imamo nasilje svjetskih moćnika koji ne birajući sredstva i metode žele da ukrote Republiku Srpsku i njene zvaničnike da poštuju ono što nije dio Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma – naveo je Nešić.

On je poručio da se, bez obzira na sankcije, nikada neće odustati od Republike Srpske i ustavne strukture BiH.

– Možete da radite šta god hoćete, ali sami od sebe odustati ne možemo. Republika Srpska je dio srpskog naroda, koji je životno vezan za Srpsku – rekao je Nešić.

On je naglasio da BiH može postojati samo po dogovorenom ustavnom poretku i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da će nasilje dovesti do mirne disolucije.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije „Kaldera“ Milenka Čičića koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata – Infiniti internešnel grupa, „Prointer“, „Kaldera“, Infiniti medija, K-2 audio servis, Una vorld netvork i Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.

Helikopter Srbije u Trebinju isključivo za humanitarne svrhe

Nešić je rekao da se mora prestati sa negativnom politikom i da je helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Trebinju stacioniran iz humanitarnih razloga.

– U tome ne treba tražiti ništa negativno. Helikopter u Trebinju služi u slučaju požara u Hercegovini, bez obzira da li je riječ o zapadnoj ili istočnoj Hercegovini. On služi isključivo u humanitarne svrhe – rekao je Nešić novinarima u Sarajevu komentarišući negativne komentare pojedinih političara iz Federacije BiH na stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju.

On je naglasio da nije bila namjera da se ugrozi bilo ko, nego da se pomogne u slučaju prirodnih katastrofa.

Nešić, koji je i predsjednik DNS-a, izrazio je uvjerenje da će sastanak lidera stranaka partnera na nivou BiH koji je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović, biti održan radi funkcionalnosti zemlje.

– Ovaj sastav Savjeta ministara je dosta uradio za evropski put i nadam se da će sastanak biti održan da nađemo bar minimum dogovora kako bi zemlja nastavila funkcionisati – rekao je Nešić.