Nikšić: Mehmedagić – privatni obavještajac bračnog para Izetbegović

17
Foto: Agencija Anadolija

Predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Nermin Nikšić rekao je da današnja sjednica Komisije nije održana jer se nisu odazvali članovi iz Republike Srpske i da se samim tim nije moglo odlučivati.

Nikšić je rekao da je održavanje sjednice do juče bilo pod znakom pitanja, te da je jutros komunicirao sa većinom članova iz Republike Srpske koji su, kako kaže, dali podršku radu Komisije i poručili da se neće odazvati sjednici.

On je naveo da se na sjednici Komisije trebalo raspravljati o aferi „Snimak“, odnosno o snimku razgovora, koji su nedavno objavili mediji, između direktora OBA Osmana Mehmedagića i glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

– Međutim, ništa se nije moglo razmatrati na sjednici Komisije, jer mora učestvovati makar jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda iz oba doma Parlametarne skupštine BiH – rekao je Nikšić.

On je potvrdio da o zakazivanju sjednice nije konsultovao svoje zamjenike, ali da „ima pravo da zakaže sjednicu“.

– Kada bi to čekao, bio bi kriv što nisam pokušao napraviti sjednicu i da ja to pokrivam. Zakazao sam sjednicu, svi su uredno pozvani i njihova je lična odluka hoće li se odazvati ili neće – rekao je Nikšić.

Komentarišući aferu „Snimak“, Nikšić je rekao da je to porazno za BiH.

– Da živimo u nekoj normalnoj pravnoj državi učesnici snimka bi iz moralnih razloga i pod pritiskom javnosti podnijeli ostavku i o tome ne bi niko trebao da raspravlja – kaže Nikšić.

On je naveo da je u „posljednje vrijeme jako intenziviran rad OBA u svrhu zaštite lika i djela direktora ove agencije i za korištenje resursa OBA za obračune sa političkim neistomišljenicima iz drugih političkih partija i unutar političke partije“.

– Zaprepašten sam i činjenicom da tužioci slušaju ucjenjivanje, bahat ton i ponašanje direktora OBA, a da ga nisu prijavile zbog toga. Samo zbog toga i one ne mogu obavljati te poslove koje trenutno obavljaju i one bi trebale da podnesu ostavku – smatra Nikšić.

Ukoliko neko kao glavni tužilac dopušta da ga neko ucjenjuje i da ništa ne preduzima, kaže Nikšić, postavlja se pitanje „da li kriminalci samo žele da se dočepaju suda da bi „posušili“ krivična djela i da li su oni koji su osuđeni samo zato što nisu mogli doći do suda“.

Na pitanje ko kontroliše direktora OBA, Nikšić je rekao da se Mehmedagić „pretvorio u privatnog obavještajca bračnog para Izetbegović“.