Njemačka opravdala ulogu favorita, Škotska doživjela debakl

6
Foto: Matthias Schrader/AP

Fudbaleri Njemačke pobjedom protiv Škotske 5:1 otvorili su 17. izdanje kontinentalnog prvenstva. Na najbolji mogući način su domaćini turnira započeli nadmetanje. Škoti su bili potpuno nemoćni.

Nijemci su demostrirali fudbalsku nadmoć protiv Škota u prvoj utakmici grupe A na Evropskom prvenstvu.

Domaćin takmičenja, što zbog publike, ali i želje za nadigravanjem, počeo je ofanzivno. S tim što su prva dva gola došla nakon jedne vrste povlačenja Nijemaca i pritiska Škota. To je čini se bila i ideja Julijana Nagelsmana koji je ostavio svojim igračima prostor za kreaciju.

Prvi gol na Evropskom prvenstvu 2024. postigao je Florijan Virc u 10. minutu. Džamal Musijala je u 19. minutu duplirao prednost Njemačke. Škotska je od 44. minuta igrala sa igračem manje, poslije VAR provere glavni sudija Klemon Turpan isključio je Rajana Porteusa zbog nesmotrenog starta nad Ilkajem Gundoganom i dosudio jedanesterac za Njemačku. Kai Haverc je bio precizan sa 11 metara u 46. minutu.

Zanimljivo je da reprezentacija Škotske u prvom poluvremenu nije uputila u šut prema golu Njemačke. Za ovaj duel može se reći da je protekao u jednom pravcu – Nijemci su napadali, a Škoti se branili. Ključni igrač u timu Njemačke, ali uopšte na meču bio je Toni Kros – maestralnim dodavanjima, uglavnom kratkim pasovima remetio je protivnike. Istini za volju, nije imao ni valjanog čuvara, odnosno markaciju, te je bio slobodan da primi, ali i proslijedi lopte iz zadnje linije do napadača, Virca i Haverca u prvom dijelu meča.

Drugo poluvreme obilježila je indisponirana igra Škota koji nisu pokazali ni promil želje za trijumfom. Nijemac Niklas Filkrug je 68. minutu postigao četvrti gol za svoj tim. Škotska je do pogotka došla nakon autogola Antonio Ridigera u 87. minutu. Konačan rezultat postavio je Emre Džan u 93. minutu.

Nagradu za igrača utakmice dobio je Džamal Musijala iz selekcije Njemačke. Prema podacima UEFA, lopta se pri prvom golu kretala brzinom od 108 kilometara na čas, a kod četvrtog dva više.

Druga utakmica grupe A između Švajcarske i Mađarske igra se sutra od 15 časova u Kelnu. U narednom kolu sastaće se Njemačka – Mađarska i Škotska – Švajcarska.

Prvo kolo:

14. jun: Njemačka – Škotska 5:1 (Minhen)
15. jun: Mađarska – Švajcarska (15.00, Keln)

    Tabela:

    1. Njemačka 3 5:1 +4
    2. Mađarska 0 0:0 0
    3. Švajcarska 0 0:0 0
    4. Škotska 0 1:5 -4