Novaković Bursać: Budžet zavisi od odluke SDA da li će poštovati dogovor

24
Foto: SRNA

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da vjeruje da će budžet BiH u ovom domu biti usvojen u prvom čitanju u srijedu, 15. jula, ali je istakla da je konačno usvajanje ovog važnog dokumenta još daleko jer partneri iz Federacije BiH (FBiH), prije svih SDA, ne poštuju dogovoreno.

– Očekujem da će u drugom krugu glasanja biti usvojen budžet u prvom čitanju, ali smo još daleko od konačnog usvajanja, imajući na umu potrebu da ovaj izuzetno važan dokument bude usvojen u drugom čitanju i u Domu naroda – rekla je Bursaćeva.

Ona je izrazila nadu da će se partneri iz FBiH, prije svih SDA, napokon opredijeliti da poštuju dogovoreno.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) rekla je Srni da očekuje da se prije nove sjednice ovog doma poslanici izjasne u drugom krugu glasanja i da će tu budžet dobiti podršku.

– Uvjerena sam da će uslijediti i razgovori i da će biti ispoštovan raniji dogovor. Bez dogovora nema ni napretka. Očekujem odgovorno ponašanje svih u BiH i da će se sve učiniti da se ova zemlja izvuče iz ćorsokaka u koji je zapala zbog neodgovornog ponašanja pojedinih stranaka (SDA) – rekla je Krišto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Mirko Šarović ocijenio je da će, “ukoliko se istrguju glavni partneri i prođu kadrovska rješenja, proći i budžet”.

– Budžet je talac njihovih unutrašnjih obračuna. Oni nisu sve pozicije podijelili i to je vjerovatno problem. Ukoliko dođu neka nova kadrovska rješenja, nekoliko direktorskih mjesta, imaćemo i lokalne izbore. U suprotnom, vjerovatno će biti odgođeni – smatra Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović, na pitanje Srne šta očekuje od sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici u drugom krugu glasanja trebalo da se izjasne o budžetu, kratko je rekao da očekuje da “sjednica počne i da se završi”.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, naći će se na narednoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će biti održana u srijedu, 15. jula, i trebalo bi da bude usvojen u prvom čitanju.

S obzirom da o ovom dokumentu poslanici treba da se izjasne i u drugom čitanju, te delegati u Domu naroda, ishod glasanja zavisiće od toga da li će SDA ispoštovati dogovor koji je ranije postigla sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 15. jula, trebalo bi da se nađe Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju postizanja saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu na prošloj sjednici, održanoj 9. jula, nije dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Za Prijedlog budžeta glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva uzdržana.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslasnika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da nije ispoštovan dogovor koji su ranije postigli SNSD, HDZ BiH i SDA.

Prijedlog zakona o budžetu su podržali poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio suzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.