Novaković Bursać: Izbor članova CIK-a uskratio mogućnost direktnog učešća na izmjenama Izbornog zakona

5
Foto: SRNA

Većina u Predstavničkom domu okupljena oko SDA, SDS-a i PDP-a je, načinom izbora pet članova Centralne izborne komisije BiH, uskratila potreban legitimitet i nepristrasnost ovom organu, a samim tim i mogućnost direktnog učešća na izmjenama Izbornog zakona, ukazala je član Interresorne radne grupe za izmjene ovog zakona Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Bilo koji prijedlog sačinjen od ovakvog CIK-a na razmatranje u Interresornu radnu grupu može da uđe samo na način utvrđen Poslovnikom, što znači da ga putem Sekretarijata u proceduru uputi neko od članova grupe – rekla je Bursaćeva Srni.

Ona smatra da nije teško pretpostaviti koji od poslanika će se naći da to uradi.

– O konkretnim idejama se ne bih za sad izjašnjavala. Činjenica jeste da su potrebna poboljšanja izbornog procesa u skladu sa utvrđenim manjkavostima, a ona se više tiču sprovođenja zakonskih rješenja i sigurno nisu takvog karaktera da značajno utiču na izborni rezultat, kako se neki trude da predstave javnosti – napomenula je Bursaćeva.

Bursaćeva je ukazala da krupna pitanja koja trebaju biti riješena zahtijevaju politički dogovor predstavnika konstitutivnih naroda, nakon kojeg se može razgovarati i o drugim, uslovno rečeno, manje bitnim stvarima.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je danas Nacrt inicijative o izmjenama i dopunama Izbornog zakona kojima su, između ostalog, predviđeni vanredni izbori i uvođenje novih izbornih tehnologija.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar rekao je da CIK „poznaje najbolje manjkavosti postojećeg zakonskog okvira u smislu organizacije izbora, provođenja i implementacije izbornik rezultata“, te da je intervenisao u gotovo svakom od 20 poglavlja Izbornog zakona, sačinivši amandmane.