Novaković Bursać: Komšićevom apelacijom ruši se BiH i njen Ustav

63
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Apelacijom Ustavnom sudu BiH koju je podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić ruši se BiH i njen Ustav, izjavila je danas šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona je ocijenila da Komšić apelacijom demonstrira nekoliko bitnih odredaba svojih političkih namjera i djelovanja.

– Prvo, očito je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju rekla je Novaković Bursać za Srnu.

Ona ističe da je „očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja“.

– Zaštita vitalnih nacionalnih interesa u BiH koja se odvija kroz mehanizme domova naroda je jedan od temeljnih principa ove zemlje i samo nerelanim i zlonamjerim osobama može pasti na pamet da na njega atakuju – istakla je Novaković Bursać.

Međutim, napomenula je ona, zabrinjava činjenica da Komšić to radi u trenutku kada je Ustavni sud BiH opet demonstrirao volju da djeluje, ne kao tumač Ustava, nego kao politički organ, što znači da su moguće odluke u prilog apelanta.

– Takva odluka bi sugurno djelovala u prvcu razgradnje ove zemlje, a iz ovakvih poteza jasno se vidi kome je do toga – poručila je Novaković Bursać.

Komšić je podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je iz njegovog Kabineta.

– Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Republike Srpske kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke – ističu iz Komšićevog kabineta.