Novaković Bursać, Nović, Stevandić neće na sastanak sa poslanicima grupe Zelenih

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva iz Republike Srpske Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa poslanicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu Romeom Francom i Tomasom Vajcom, koji, kako je navela, dolaze vjerovatno sa već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima.

– Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa zvaničnim predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara sa nekim ko može da doprinese pronalasku ključnih rješenja – rekla je Novaković Bursać (SNSD).

Ona je napomenula da se razvija praksa da predsjedavajuća grupe Alma Čolo omogućava „kome god padne na pamet“ iz nekog parlamenta da razgovara sa članovima ove grupe.

Novaković Bursać smatra da ne treba da učestvuje u tom pružanju prilike raznim poslanicima koji dolaze sa već definisanim, neuravnoteženim stavovima, a zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, Ustav i opšte prilike u zemlji, odnosno koji su usklađeni samo sa željama bošnjačke politike, koju onda zajedno žele da promovišu.

I član Interresorne radne grupe iz Republike Srpske Sredoje Nović /SNSD/ potvrdio je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa poslanicima Zelenih u Evropskom parlamentu.

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva iz Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi bilo neozbiljno sutra razgovarati sa poslanicima grupe Zelenih/EFA, koji Srbe i srpsko rukovodstvo za nešto unaprijed okrivljuju.

Stevandić je napomenuo da su evropski zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno negativnih i proizvoljnih stavova u vezi sa pozicijom Republike Srpske i njenih funkcionera.

Član Interresorne radne grupe Branislav Borenović u izjavi za Srnu kratko je i potvrdio da neće prisustvovati najavljenom sastanku.

Iz Parlamentarne skupštine BiH ranije je najavljeno da će članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarati sutra u Sarajevu sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i samoproglašenim Kosovom Romeom Francom i članom Delegacije Tomasom Vajcom.