Novaković Bursać: Oni koji traže vanredne izbore nisu pročitali Ustav BiH

15
Foto: SRNA

Stranke koje imaju svoje predstavnike u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH, a koje se predstavljaju, uslovno rečeno, kao građanske, izlaze sa velikim brojem ideja i prijedloga koji nisu realni, a što uveliko usporava i otežava rad grupe, rekla je za Glas Srpske član ove radne grupe iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać, ističući da se dosta vremena gubi na nepotrebne stvari, ali i stvari za koje se zna da nisu prihvatljive za sve strane u BiH.

– Često se znaju desiti potpuno beskorisne diskusije, koje nigdje ne vode. Stoga imam utisak da se to namjerno radi da bi bili prikupljeni određeni dnevno-politički poeni u javnosti – kaže Novaković Bursać.

Navela je da Centralna izborna komisija BiH ne učestvuje direktno u radu ove grupe i to će tako i dalje ostati.

– S druge strane, svi, pa i oni, imaju pravo da nešto predlože, ali da li je to i prihvatljivo, to je druga priča. Napominjem da je ovo radna grupa. Imam utisak da se od nje puno očekuje, ali ne treba zaboraviti da kada ona i napravi nekakav prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Izbornog zakona BiH, sve to na kraju mora proći parlamentarnu proceduru. Tako da je dugačak put pred nama – istakla je ona.

Na pitanje da li očekuje da radna grupa postigne konsenzus o najbitnijim stvarima, s obzirom na dijametralno suprotne stavove pojedinih stranaka, Novaković Bursać navela je da teško do toga može da dođe.

– Recimo imate situaciju da se dosta pažnje posvećuje temi vanrednih izbora. I kada čujete te inicijative, shvatite da oni koji nešto tako predlažu ili nisu pročitali Ustav BiH ili ne razumiju gdje i u kojem trenutku žive. Velika priča je i o uvođenju novih tehnologija u izborni proces. Donedavno je to samo bila priča, a sada se insistira na tome. Ali, ako bude pažljivo analizirano gdje je ta tehnologija potrebna, shvatite da se u stvari radi o političkim parolama. Mislim da su mnogi kroz rad ove grupe vidjeli svoju šansu da izađu iz sjene i dođu na scenu, na svjetla reflektora i pred objektive kamera. Nažalost, do sada se pokazalo da je malo volje da nešto konkretno bude urađeno i predloženo. Umjesto toga, sve se svelo na populizam – dodala je Novaković Bursać.

Istakla je da se boji se da ćemo se naći u dubokom ćorsokaku ako ne bude postignut politički dogovor o najkrupnijim pitanjima.