Novaković Bursać: Šarović vodi politiku Sarajeva i svojih nalogodavaca

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da je lider SDS-a Mirko Šarović najnovijim izjavama opet izjednačio odgovornost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića za krizu u funkcionisanju BiH što je jedna od najopasnijih teza koju je opozicija u Republici Srpskoj prigrabila i promoviše – malo po nalogu onih koji njima upravljaju, malo iz želje i nade da se dočepaju kojeg glasa više.

Bursaćeva je navela da je teško povjerovati da predsjednik nekad velike i značajne srpske stranke kao što je bila SDS izjednačava djelovanje Izetbegovića koje je neskriveno u pravcu stvaranja unitarne BiH sa onim što radi Dodik u pravcu zaštite Ustava, ističući da je očito i to moguće kad ne vodite sopstvenu politiku i ne sagledavate procese iz pravog ugla.

– Naravno da je suzbijanje kriminala i korupcije važno pitanje u svakoj zemlji, pa i u BiH, ali ne kandiduje se Šarović za glavnog tužioca već za srpskog člana Predsjedništva BiH, jednu od ključnih funkcija sa koje se brani pozicija srpskog naroda i Republike Srpske u BiH – rekla je Bursaćeva.

O nacionalnim temama, dodala je ona, Šarović se, naravno, ne izjašnjava – malo zato što mu je tako rečeno, a više da se ne zamjeri nalogodavcima i sarajevskoj čaršiji, a sklanja se i od tema zaštite nadležnosti Republike Srpske čije institucije upravo treba da rješavaju probleme građana i čine njihov život boljim.

– Ali kad se već dotiče korupcije po kojoj smo, kako reče, najgori u Evropi, bilo bi primjereno da istakne svoj i doprinos svojih najbližih saradnika toj neslavnoj poziciji – od kolege iz Savjeta ministara i poslaničkih klupa Dragana Mektića, do kuma iz Službe zajedničkih poslova Dragana Šojića koji su predmet istraga i optužnica upravo zbog navedene „djelatnosti“ – ukazala je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je red da Šarović već jednom javnosti pojasni svoje milosrđe po pitanju pomilovanja 240 osuđenika u samo tri godine mandata predsjednika, što je najviše u istoriji Republike.

– Za SNSD jeste, ali za Republiku Srpsku nije dobro što je trenutna opoziciona ponuda ovako bezidejna i koja je, umjesto autentične, nacionalne politike izabrala da slijedi tuđe ciljeve i ideje – rekla je Bursaćeva.

Šarović je u saopštenju poručio Dodiku „da se mane Izetbegovića“ i da građanima odgovori zašto su ovako siromašni.

Šarović ga je upitao i zašto je BiH u permanentnoj krizi posljednjih godinu dana – „da li tu krizu izaziva on zajedno sa Izetbegovićem ili je i za to kriva opozicija“.