Novi predsjednik SANU fizičar i astronom, po njemu asteroid nosi ime

21
Foto: Nenad Kostić/Kurir

Novi predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević srpski je fizičar i astronom i u svijetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tijela u svemiru.

„Asteroid 3900 Knežević“ nazvan je po njemu na prijedlog italijanskih astronoma.

Bio je predsjednik Akademijskog odbora za nauku SANU, redovni član Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke u SANU i Generalni sekretar SANU.

Rođen je 23. avgusta 1949. godine u Osijeku. Astronomiju je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972. godine, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U centar njegovih naučnih istraživanja spadaju mala nebeska tijela, iz čega je proizašao veliki broj njegovih radova oko određivanja masa i orbita asteroida.

Posebno se bavi problemom haotičnog kretanja malih planeta, astrografskim i fotometrijskim osmatranjima objekata Sunčevog sistema, dinamičkim procesima u Sunčevom sistemu i drugim.

Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti analitičkih teorija kretanja malih tijela, a rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Dopisni član SANU je postao 5. novembra 2009. godine, a redovni 2015. godine.

Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija. Govori engleski, italijanski i ruski jezik.

Knežević je danas na izborima u SANU dobio 75 glasova u odnosu na 33 svog protivkandidata kompozitora Svetislava Božića.

Dosadašnji predsjednik SANU Vladimir Kostić koji je nedavno podnio ostavku bio je osam godina na čelu ove ugledne nacionalne institucije.