Obama: SAD su se vratile borbi protiv klimatskih promjena

11
Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Bivši američki predsjednik Barak Obama istakao je na klimatskom samitu UN Cop26 da su se „SAD vratile“ u borbu protiv klimatskih promjena, ali je ocijenio i da Kina i Rusija pokazuju „opasan“ nedostatak hitnosti po tom pitanju.

Obama je govoreći na konferenciji Cop26 ukazao da većina nacija nije uspijela da bude „onoliko ambiciozna koliko treba da bude“, prenio je BBC.

On je naveo da je posebno obeshrabrujuće da se vide lideri „dva najveća svjetska emitera gasova, Kine i Rusije, kako njihovi nacionalni planovi pokazuju opasan nedostatak hitnosti“.

Bivši američki predsjednik je ukazao da je Kongres usvojio dvopartijski zakon o infrastrukturi predsjednika Bajdena za koji kaže da će stvoriti „zelena radna mjesta“ i dodaje da je uvjeren da će verzija zakona „Povratak na bolje“ biti usvojen u narednim nedjeljama.

Dodaje da će upravo to postaviti SAD na kurs da ostvare svoj cilj za smanjenje emisije gasova staklene bašte za 50-52 odsto do 2030. godine.

Takođe je naglasio da je vrlo važno da SAD nisu same u tome, ukazujući na obećanja Velike Britanije, Evropske unije, Južne Koreje i Kanade.

Obama je kritikovao svog nasljednika, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, rekavši da je napredak u klimatskim promjenama u SAD „zaustavljen“ kada je odlučio da se povuče iz Pariskog sporazuma.

Međutim, on je kazao da su „odlučnost“ državnih i lokalnih vlada, kao i regulacija i ulaganja, omogućili zemlji da nastavi napred „uprkos neprijateljstvu Bijele kuće“.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Obama je bio predsjednik kada su SAD potpisale Pariski sporazum 2015. o ograničavanju emisije gasova staklene bašte kako bi se globalna temperatura zadržala ispod dva stepena, a po mogućnosti na 1,5 stepen.

On je obavezao SAD da smanje svoje emisije za najmanje 26 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. do 2025. godine.

Od 2019. godine, kako navodi BBC, SAD su smanjile svoje emisije gasova za skoro 12 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. godine.

Od preuzimanja vlasti 2021. godine, aktuelni predsjednik Džozef Bajden postavio je novi, ambiciozniji cilj smanjenja emisija od najmanje 50 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. do 2030. godine.

Obama kaže da je „značajan napredak“ u pogledu klimatskih promjena postignut od Pariskog sporazuma 2015. godine i pohvalio je napore američkog izaslanika za klimu Džona Kerija.

Takođe je istakao da je cilj pariskog sporazuma bio da se planeti pruži „šansa za borbu“ i da je, prema nekim mjerama, sporazum bio uspjeh.