U Banjaluci obilježen Dan pobjede nad fašizmom

22
Foto: SRNA

U Banjaluci je obilježen Dana pobjede nad fašizmom. Formirana je kolona u parku „Petar Kočić“, a potom je marš „Besmrtnog puka“ sa Trga Krajine išao do Trga palih boraca, čime je završen ovaj marš povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Učesnici su nosili slike predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Položeni su vijenci i cvijeće na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

U maršu „Besmrtnog puka“ učestvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i drugi ministri u Vladi Srpske, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i Narodnooslobodilačkog rata, te brojni građani.

„Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.